Torsby kommun bryter mot kommunallagen

Publicerad

Torsby kommun bryter mot kommunallagen när de inte skickar kallelser och ärendelistor i tid till kommunfullmäktiges ledamöter.

– Den här gången var det extremt. Jag vet inte om jag hinner läsa på alla punkter och sätta mig in i alla ärendena, säger Roger Larsson (KD), ledamot i kommunfullmäktige i Torsby.

På kommunfullmäktigemötet i måndag ville en ledamot, Roland Jonsson (politiskt obunden) ställa in och ogiltigförklara mötet.

– Kallelserna kommer för sent, det är inte komplett, bilagor fattas...

Roger Larsson säger att det är problem som återkommer.

– Vi har haft stora bekymmer tidigare, men inför det här mötet var det extremt. Först får vi en halv kallelse på tisdag, andra halvan på onsdag, kompletteringar på torsdag och sedan kommer det fyra nya punkter och uppgraderingar idag, säger han samma dag som mötet ska hållas.

”En del av att vara ledamot”

Eva-Lena Gustavsson (S),  ordförande i kommunfullmäktige i Torsby, säger att det kan vara en brist i kommunens kvalitetssäkring men att ledamöterna själva har en skyldighet att hålla sig informerade.

– Det är en del av att vara ledamot, att man faktiskt måste ta ett eget ansvar och läsa in, säger hon.

Men kommunallagen är tydlig, den säger att kallelse och ärendelistor ska gå ut till ledamöterna minst en vecka före sammanträdesdagen.

Mötet hölls trots protester

– Det är väldigt odemokratiskt och det är många som tycker att det här inte fungerar bra, säger Roger Larsson.

Roland Jonsson fick applåder när han levererade sin kritik och föreslog att mötet skulle ogiltigförklaras.

Men när frågan togs upp för omröstning röstade en majoritet av ledamöterna för att mötet, trots allt, skulle genomföras.

Så här står det i kommunallagen:

Visa

”Ordföranden ska tillkännage tid och plats för varje sammanträde med fullmäktige och uppgifter om de ärenden som ska behandlas. Fullmäktiges sammanträden ska tillkännages på kommunens anslagstavla minst en vecka före sammanträdesdagen. Varje ledamot och ersättare ska kallas till sammanträde minst en vecka före sammanträdesdagen. Kallelsen ska innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet och om de ärenden som ska behandlas. Kallelsen skickas via e-post, om inte skäl talar däremot.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer