Foto: SVT

Torsby kommun har landets lägsta sjukfrånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha haft en av landets högsta sjukfrånvaro är Torsby kommun nu bäst i landet på få sjukskrivningar. Det har man uppnått genom att bland annat använda sig av Försäkringskassans förmån ”förebyggande sjukpenning”.

2004 hade Torsby kommun en sjukfrånvaro på 8,5 procent, en av landets högsta. Men de senaste två åren har man toppat listan på friskaste kommun i landet med en sjukfrånvaro på bara 3,9 procent bland sina anställda.

Bakom denna störtdykning ligger en företagshälsa som tillsammans med kommunens HR-strateg för tolv år sedan beslutade sig för att använda sig av en av Försäkringskassans kanske minst använda förmån till arbetsgivarna: förebyggande sjukpenning.

Fick ångest inför jobbet

En av de som fick ta del av den här sjukpenningen är Katarina Nilsson. Hon har alltid tyckt om sitt arbete som lärare. Men för åtta år sedan började hon få problem med glömska, hjärtklappning och ångest inför jobbet. Problem som höll i sig under ett par tre månader.

– Och en dag när jag kom till jobbet så gick det bara inte. Jag bara började gråta.

Redan dagen efter fick hon erbjudande om en för henne anpassad tidig rehabiliteringskurs på sex veckor. Och det blev hennes räddning.

– Jag tänkte: vad har jag att förlora egentligen? Jag mådde dåligt och kände att jag inte skulle klara av att gå till jobbet nästa dag i alla fall. Och rehabiliteringen har gett mig verktyg för att hantera vad det är som händer med kroppen när man stressar för mycket. Men också att man kanske måste lära sig att säga nej.

Kanske minst kända förmånen

Förebyggande sjukpenning är kanske den minst kända av Försäkringskassans förmåner. Den innebär att Försäkringskassan och inte arbetsgivaren betalar sjuklönen för den anställde under tiden för rehabiliteringskursen.

I Torsby kommun får alla anställda som visar tydliga tecken på att kunna bli långvarigt sjuka möjligheten till rehabiliteringskursen. I kommunen gör man heller ingen skillnad på om den anställdas ohälsa kommer sig av situationen på jobbet eller privat.

– Vi kan inte sjukskriva oss ifrån hemmet. Utan mår vi dåligt och ska sjukskriva oss nånstans så är ju det på jobbet och då blir man som arbetsgivare inblandad i människors omående. Så vi tror på att vi går in i det som är arbetspåverkande.

Få utnyttjar förmånen

Möjligheten till Försäkringskassans förebyggande sjukpenning har funnits i snart 25 år men används nästan inte alls av arbetsgivarna trots att man på Försäkringskassan säger att man informerar så mycket man kan om den. Bara runt en procent av de pengar som Försäkringskassan betalar ut i sjuklön går till förebyggande sjukpenning.

– Det gäller att man som arbetsgivare bestämmer sig för att man vill ge insatser till sina medarbetare. För gör man inte det så behöver man inte förebyggande sjukpenning, säger Tina Bengtsson.

”Torsby ett föredöme”

Och på Försäkringskassan är man förvånad att inte fler arbetsgivare använder sig av möjligheten till tidig rehabilitering.

– Torsby är ju ett föredöme, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan. De använder det här som en del av deras paket för att försöka få ner sin sjukfrånvaro.

I Torsby såg man en nedgång i sjukfrånvaron redan efter första året de började använda sig av den förebyggande sjukpenningen. En nedgång som fortsatt stadigt sedan dess.

I dag hör många andra kommuner av sig för att få reda på hur de har gjort.

Kunnat fortsätta som lärare

Och för Katarina Nilssons fortsatta yrkesliv var kommunens sätt att hantera hennes begynnande risk för sjukdom och långtidssjukskrivning jätteviktig.

– Jag tror inte att jag hade jobbat som lärare i dag annars. För jag tror inte att jag skulle ha klarat av den stressiga miljön som det ändå är att jobba som lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.