Det är brist på sjuksköterskor i nästan hela landet. Foto: SVT

Torsbysköterskor hotar säga upp sig

Publicerad

13 sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen i Torsby kräver 5000 kronor mer i månaden retroaktivt sedan första januari 2017. Får de inte det hotar de med uppsägning.

I kravbrevet som skickats till  Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef,  hävdar sjuksköterskorna att de är underbetalda jämfört med kollegorna i Karlstad och Arvika och hotar därför med uppsägning om lönen inte höjs.

I brevet skriver de 13 sjuksköterskorna att de jämfört löneavtalen för intensivvårdssjuksköterskorna i Arvika och Karlstad och funnit att lönerna där ligger väsentligt högre. Vidare skriver sjuksköterskorna att de är frusterade och upplever att de utsatts för kränkande särbehandling av landstinget Värmland.

Skillnaderna i löner har uppstått sedan olika typer att extraersättningar införts. Bakgrunden är att Landstinget haft svårt att hitta tillräcklig bemanning på avdelningarna eftersom en del avslutat sin anställning.

– Vi har tvingats gå in med riktade insatser för att lösa de problem som uppstått, säger Petra Svedberg som är områdeschef för slutenvården i Värmland.

– Det är långsiktiga lösningar som vi i Vårdförbundet efterlyser, säger Camilla Gustafsson, ordförande i Värmlandsavdelningen.

– Det här kan lösa rekryteringsproblemen.

Idag säger sig Landstinget vara på väg mot en lösning på konflikten som sköterskorna i Torsby efterlyser.

– Vi jobbar med samma inriktning. Du ska ha samma lön oavsett var du jobbar, svarar Petra Svedberg på Landstinget.

– Före den siste februari ska vi ha en lösning på det, lovar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer