Träbåtsbygge på syriskt vis i Torsby

Publicerad

Mohammad Ossaili från Syrien byggde båtar i sitt hemland. Nu har han bestämt sig för att göra det igen. I Torsby bygger han sin egen träbåt, på syriskt vis.
– Det här är min identitet.

2015 kom Mohammad Ossaili till Torsby, där han nu lever med sin familj. I början av maj i år bestämde han sig för att göra det han är bäst på, han skulle bygga en träbåt precis som han gjorde i Syrien.

– Jag lärde mig jobbet redan som liten. Jag har det i blodet, mitt jobb är min identitet, säger han.

Skrev på dörrar

I Syrien byggde han båtar tillsammans med sin far. Som stöd i Torsby har han Anders Wiss, som sköter Torsby småbåtsvarv.

De små skrivna hälsningarna ska hjälpa Muhammad att lära sig svenska

Mohammad Ossaili praktiserade hos Anders Wiss hösten 2015 för att lära sig svenska. Men eftersom Mohammad kunde jobba med båtarna på egen hand jobbade han ofta i tystnad och hade svårt att lära sig språket.

– Vi behövde prata väldigt lite egentligen. Men bara för att han inte skulle smita undan svenskan så skrev jag överallt på skåp och väggar och dörrar vad verktygen hette. Han fick det i alla fall skriftligt, förklarar Anders Wiss.

Ovanligt bygge

Anders är ofta på Mohammad att det är viktigt att han lär sig språket.

– Jag tror inte han kommer ha några problem med att bygga båten. Det som kommer vara honom i fatet är att få ut sitt språk för att kunna skaffa grejer.

Anders Wiss, som sköter Torsby småbåtsvarv, hjälper till att bygga båten Foto: SVT

På dagtid arbetar Mohammad på kommunens jobbcenter och han lägger sin fritid på båten. Han använder knappt några ritningar och enligt Anders Wiss bygger han den på syriskt vis. Men bara att det byggs en stor träbåt i Torsby är ovanligt.

– Jag har bott här sedan 75 och det har aldrig byggts någon träbåt här under min tid, hävdar Anders Wiss.

I maj ska båten vara helt färdig Foto: SVT

Ska åka till Kil

I maj ska båten vara helt färdig. Mohammad har redan planer för vad han ska göra då.

– Det är min och Anders båt, för våra utflykter. Ingen sätter sig i den båten förutom Anders och jag. Vi ska köra den till Kil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer