– Fy fan, jag ska aldrig välta i en lastbil i alla fall! Det utbrister Henke Johansson efter att ha testat att välta lastbil i en simulator. Foto: SVT

Trafiksäkerhetsdag lärde elever viktig läxa

Publicerad

I dag deltog alla elever som läser sista året på transportprogrammet i en trafiksäkerhetsdag på halkbanan i Grums. Där fick de bland annat testa hur lång bromssträckan blir med lastbil och hur det känns att volta i en lastbilshytt – något som väckte starka reaktioner hos eleverna.

– Fy fan, jag ska aldrig välta i en lastbil i alla fall! Det här var det värsta jag någonsin gjort! utbrister Henke Johansson, som läser sista året på Södra Viken i Sunne, när han kommer ut ur simulatorn.

Betydligt lugnare är känslan i timmerbilen där Michael Mac Queen sitter. Han hör till de elever som kommit till halkbanan från Herrgårdsgymnasiet i Säffle och fick prova på den senaste tekniken när det gäller att lasta på och av timmer. Michaels solglasögon är nämligen utbytta mot ett par VR-glasögon.

– Det var roligt, mycket roligt. Det var en annan upplevelse att prova något nytt, säger han när han kliver ner från lastbilshytten.

Vad var skillnaden mot att köra vanlig timmerbil?

– Skillnaden var att man tappade lite av avståndsbedömningen och så. Annars var det rätt häftigt. Man får tänka att man spelar tv-spel, fast det är verklighet! skrattar Michael.

Testade bromssträckan

På själva halkbanan testade eleverna hur lång bromssträckan blir när man kör lastbil. Linnéa Backelin och Rebecka Husom från Herrgårdsgymnasiet sitter i en av lastbilarna som kör på den regnvåta körbanan.

– 100 meter när vi körde i 65 kilometer i timmen! utbrister de när lastbilens skrikande däck äntligen stannar helt.

Trodde ni att det skulle vara så långt?

– Nej. Inte så långt, säger Linnéa Backelin som får medhåll av sin kamrat.

– Det är svårt att begripa om man inte ser det. Det här var lärorikt. Jag kommer hålla längre avstånd framöver, säger Rebecka Husom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.