En polisanmälan har nu lämnats in mot Trendtaxi. Foto: SVT

Transport polisanmäler färdtjänsten i Nordvärmland

Uppdaterad
Publicerad

Facket Transport har nu gjort en polisanmälan om olovlig yrkestrafik när det gäller de upphandlade samhällstransporterna i Nordvärmland.

– Vad som händer med den anmälan vet jag inte, men det är en polisanmälan gjord, säger Mikael Ladman, ombudsman vid facket Transport.

Ett 20-tal av de bilar som kör färdtjänst och sjukresor i Nordvärmland på uppdrag av Värmlandstrafik är registrerade på AB Trendtaxi, som fått sitt trafiktillstånd återkallat då Transportstyrelsen anser att bolaget är olämpligt att bedriva taxitrafik.

Samtidigt har flera av chaufförerna varit anställda av dotterbolaget Din taxi, som också fått trafiktillståndet återkallat.

– De försöker hela tiden runda allt vad lagstiftning heter. Det här är inte okej på något sätt, säger Ladman.

Anders Wahlén, servicetrafikchef vid Värmlandstrafik säger att de underentreprenörer som Trendtaxi anlitat har godkänts av Värmlandstrafik.

Förra veckan kunde vi avslöja att Trendtaxi och flera av dotterbolagen fått sina trafiktillstånd återkallade  efter att köruppgifter från ett 30-tal bilars taxametrar inte rapporterats till redovisningscentralen. Det ska ha skett vid upprepade tillfällen.

Bolagets vd dömdes senare för brott mot socialförsäkringsbalken.

– De som kör trafiken idag, där är inte den vd:n med som var med i den domen som du refererar till, säger Anders Wahlén.

Enligt facket, Transport, tvingas nu anställda i bolaget Din taxi byta arbetsgivare till bolaget Trendtaxi Uppland som har trafiktillstånd och som drivs av den prickade vd:ns bror.

Så du vet att bolagen som kört trafiken inte har trafiktillstånd?

– Ja, det har varit anställda i Din taxi fram till förra veckan då de började plocka ut nya anställningsbevis. De har en arbetsledare där som åkt runt och lagt anställningsbevis i brevlådorna till och med, säger Mikael Ladman.

Trendtaxis vd vill inte vara med på en intervju. Men han skriver i ett mail att de underleverantörer som nu kör trafiken åt bolaget har trafiktillstånd och de anställda jobbar med goda villkor. Men att det inte är något lagkrav på att ha kollektivavtal.

Mikael Ladman säger att det är mycket osäkert om hans polisanmälan leder fram till någon åtgärd eftersom det i huvudsak inte är i Trendtaxis egen regi som trafiken körts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.