Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se transportelevernas halkkörning på halkbanan i grums. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Transportelever på hal vägbana i Grums

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de som tar yrkeskörkort för lastbil och buss kommer att framföra väldigt tunga fordon i tjänsten så är inte halkkörning obligatorisk i körkortsutbildningen. Därför ordnar NTF Värmland varje år en särskild dag med fokus på halkkörning för transportutbildningarnas avgångsklasser. I dag var det dags igen.

– Det är bra att få erfarenhet av hur man ska göra om man får sladd, säger Linnea Sjögren som är en av eleverna som tagit del av utbildningsdagen.

Det är nu tionde året som NTF i samarbete med åkerinäringen anordnar en trafiksäkerhetsdag på halkbanan i Grums. Orsaken är att halkkörning inte är obligatoriskt i körkortsutbildningen för yrkesförarna.

– Det är en skandal, det handlar om allas säkerhet på vägarna, säger Anders Kalborg som är verksamhetschef för NTF i Värmland.

I videon ovan ser du hur det gick för Linnea Sjögren på halkbanan i Grums.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.