Här visar geologiprofessor Rob Hellingwerf tre av fuskarnas metoder. Foto: SVT

Tre sätt att fuska med guldhalten

Publicerad

Några extra guldkorn kan betyda miljoner om bluffen går hem.

Det finns cirka 2 900 guldgruvor i världen, varav sju i Sverige.

Det räcker med ynka två gram guld per ton malm för att det ska vara lönsamt med en guldgruva. Om säljarna ”spetsar” malmproverna med några extra procent guld kan det betyda miljontals kronor i extra vinst.

I klippet ovan visar geologiprofessor Rob Hellingwerf några av fuskarnas metoder.

Rob Hellingwerf

Professor Rob Hellingwerf är geolog och har arbetar vid Bergsskolan i Filipstad. Han är född och uppvuxen i Amsterdam där han också inledde sin akademiska bana. Via universitetet i Utrecht, Chalmers i Göteborg och Göteborgs universitet kom han till Filipstad 1999. 

Sedan mitten av 70-talet är han också anlitad av gruvprospektörer för att garantera att de prover som tas på berget i gruvorna och som ligger till grund för försäljningspriset, är riktiga och inte manipulerade. Han har gjort ett 25-tal expeditioner och om planerna går i lås så väntar en gruva på 3 000 meter höjd i Peru på att bli undersökt av honom under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.