• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

Trendbrott hos landstinget – ingen överbeläggning i sommar

Publicerad

Överbeläggningar och personalbrist. Ett återkommande problem för vården under sommaren. Men Landstinget i Värmland har i år lyckats bryta trenden och har inte haft ont om vårdplatser.

Strokeavdelning 59 på Centralsjukhuset i Karlstad. Här är korridorerna tomma. Den här sommaren behöver inga patienter ligga i säng i korridoren utan alla får plats i rummen. En ganska ovanlig bild jämfört med många tidigare års problem med överbeläggning. I expeditionen står undersköterskan Monica Wikman och knappar på tangentbordet till datorn.

– Det har varit en ganska bra sommar, inte alls som vi trodde att den skulle bli. Men det känns väldigt bra, speciellt för patienterna så de hamnar på rätt ställe och får den vård de behöver.

Samarbete och planering

Slutenvårdschefen Petra Svedberg berättar att sommaren varit över all förväntan.

– Vi har inte behövt öppna några extra vårdplatser och inte haft överbeläggningar som vi brukar.

Orsakerna tror slutenvårdschefen är flera. Bland annat har samarbetet mellan olika vårdinstanser förbättrats, man har planerat noga och så har det varit lättare att rekrytera sjuksköterskor. Det är inte heller så, menar hon, att man skickat hem patienter som behöver vård för att inte riskera en överbeläggning.

– Nej, snarare tvärtom. Vi har kunnat vårda de patienter som behöver vård utan att behöva skicka hem dem eller skicka dem till andra landsting. Vi har haft rätt patienter i våra sängar, säger Petra Svedberg.

Petra Svedberg, slutenvårdschefen på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: SVT

LÄS MER: ”Överbeläggning riskerar patientsäkerheten

Ytterligare en orsak, som inte landstinget kan styra över, kan också ha lett till att färre behövt söka vård – det svala sommarvädret.

– När värmeböljorna kommer så är det många äldre som mår dåligt och när den uteblivit har det givetvis påverkat inflödet av patienter.

Petra Svedberg påpekar att sommaren ju inte är slut ännu men hoppas man ska kunna fortsätta bedriva verksamheten utan överbeläggning.

– Just nu ser det ut som att det kommer att hålla i sig så vi hoppas på det.

FAKTA ÖVERBELÄGGNING

Överbeläggning: när en inskriven patient vårdas på vårdplats som inte uppfyller kraven på ”disponibel vårdplats”, det vill säga vårdplats i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Utlokaliserad patient: inskriven patient som vårdas på annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.