En krog i Karlstad planerar att återöppna efter stängning vid 22 och då servera bland annat folköl och kaffe ackompanjerat av musik från en DJ. Foto: TT

Trots alkoholstoppet – Karlstadskrog öppnar nattkafé

Uppdaterad
Publicerad

Flera serveringsställen i Karlstad planerar nu för att återöppna för kunder efter stängning 22.30. Krogen Hörnet öppnar nu nattkafé.

– Det är avgörande för vår verksamhet då vi i dagsläget inte omsätter nästan något alls. Vi får välja på att gå i konkurs eller anpassa verksamheten till det som gäller nu, säger driftansvarige Asmir Ziric.

Alkoholstoppet som trädde i kraft för en vecka sedan tvingar serveringsställen att sluta sälja alkohol klockan 22 och de ska ha tömt lokalen senast 22.30. Syftet med förordningen är att minska smittspridningen, men det finns inget förbud mot att öppna restaurangen senare igen.

– Vi startar nattkafé främst för att få liv i rörelsen. Som det är nu så har omsättningen gått ned med 95 procent. Samtidigt ser vi att människor som ändå är ute hamnar i en kontrollerad miljö istället för hemmafester. Det vi ser till är att alla restriktioner följs. Vi har jobbat stenhårt med restriktionerna från början av pandemin och har tagit fram en väldigt bra fungerande system med sittande gäster, säger Asmir Ziric.

Anmälan från fyra serveringsställen

Enligt informationen från Karlstads kommun till restaurang- och hotellägare kan serveringsställena öppna igen klockan 23:30 och då servera mat, lättdrycker och folköl.

– Vi inväntar mer information från Folkhälsomyndigheten men har så länge gått på de gamla allmänna råden från FHM och vi säger nu att det ska vara stängt i minst en timme efter klockan 22.30, förklarar Helene Andersson, alkoholhandläggare i Karlstad.

Fram till lunchtid i dag, fredag, hade fyra verksamheter med serveringstillstånd i kommunen anmält att de vill kunna återöppna. Det är en krog och tre hotell.

– Jag har inga synpunkter på det, lagen säger att de får och det är lagen vi jobbar efter, säger Helene Andersson.

Kritik mot nattöppet

När förbudet trädde i kraft för en vecka sedan var det flera Stockholmskrogar som öppnade på nytt efter stängning, då kommenterade socialminister Lena Hallengren (S) saken så här till SVT Nyheter:

”Vi kan inte skriva fram lagar om allt, vi kan inte reglera eget ansvarstagande. Det här är inte en tid för att umgås med andra, gå på fest, ordna fester, umgås på restauranger och barer med vänner och stora sällskap”.

Hörnet ska hålla sitt nattkafé öppet från klockan 23.30-02.00 och på sociala medier både hyllas och kritiseras beslutet.

– Till de med kritiska röster säger jag att det är mycket säkrare att besöka ett kafé som följer restriktioner i dagsläget än att gå till systembolaget och affärer. Vi följer lagar och restriktioner till punkt och pricka. De som är kritiska till den här lösningen är oftast människor som inte är insatta i hur vi har jobbat med restriktionerna från pandemins början, säger Asmir Ziric.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer