Alkoholstoppet som trädde i kraft för en vecka sedan tvingar serveringsställen att sluta sälja alkohol klockan 22 och de ska ha tömt lokalen senast 22.30. Syftet med förordningen är att minska smittspridningen, men det finns inget förbud mot att öppna restaurangen senare igen.
– Vi startar nattkafé främst för att få liv i rörelsen. Som det är nu så har omsättningen gått ned med 95 procent. Samtidigt ser vi att människor som ändå är ute hamnar i en kontrollerad miljö istället för hemmafester. Det vi ser till är att alla restriktioner följs. Vi har jobbat stenhårt med restriktionerna från början av pandemin och har tagit fram en väldigt bra fungerande system med sittande gäster, säger Asmir Ziric.
Anmälan från fyra serveringsställen
Enligt informationen från Karlstads kommun till restaurang- och hotellägare kan serveringsställena öppna igen klockan 23:30 och då servera mat, lättdrycker och folköl.
– Vi inväntar mer information från Folkhälsomyndigheten men har så länge gått på de gamla allmänna råden från FHM och vi säger nu att det ska vara stängt i minst en timme efter klockan 22.30, förklarar Helene Andersson, alkoholhandläggare i Karlstad.
Fram till lunchtid i dag, fredag, hade fyra verksamheter med serveringstillstånd i kommunen anmält att de vill kunna återöppna. Det är en krog och tre hotell.
– Jag har inga synpunkter på det, lagen säger att de får och det är lagen vi jobbar efter, säger Helene Andersson.
Kritik mot nattöppet
När förbudet trädde i kraft för en vecka sedan var det flera Stockholmskrogar som öppnade på nytt efter stängning, då kommenterade socialminister Lena Hallengren (S) saken så här till SVT Nyheter:
”Vi kan inte skriva fram lagar om allt, vi kan inte reglera eget ansvarstagande. Det här är inte en tid för att umgås med andra, gå på fest, ordna fester, umgås på restauranger och barer med vänner och stora sällskap”.
Hörnet ska hålla sitt nattkafé öppet från klockan 23.30-02.00 och på sociala medier både hyllas och kritiseras beslutet.
– Till de med kritiska röster säger jag att det är mycket säkrare att besöka ett kafé som följer restriktioner i dagsläget än att gå till systembolaget och affärer. Vi följer lagar och restriktioner till punkt och pricka. De som är kritiska till den här lösningen är oftast människor som inte är insatta i hur vi har jobbat med restriktionerna från pandemins början, säger Asmir Ziric.