– Jag fick bekräftat av polisen på ett möte förra veckan att det har varit en period av ett mycket större lugn i Munkfors sedan i påskas ungefär, säger kommunalrådet Mathias Lindqvist (S).

Trots bilbränder – lugnt i Munkfors

Publicerad

Munkfors har länge haft problem med kriminalitet och förra helgen brann två bilar i centrum. Men den händelsen är inte representativ för situationen på orten längre, menar kommunstyrelsens ordförande, Mathias Lindquist.

Han är, förutom sin roll som politiker, en av många Munkforsbor som jobbar mot brottslighet genom att frivilligt vara så kallade nattåkare – något som har gjort skillnad.

– Jag fick bekräftat av polisen på ett möte förra veckan att det har varit en period av ett mycket större lugn i Munkfors sedan i påskas ungefär. Vi börjar komma till rätta med problemen vi har kämpat med och det var en enskild händelse, den här bilbranden, säger Mathias Lindquist.

Hur ser du på den händelsen?

– Det gör mig extremt ledsen och förbannad att man utsätter folk för en sådan fara, om det nu visar sig att det är någon som har tänt på den där bilen. Jag hoppas innerligt att polisen får tag på den personen i så fall, så att denne hamnar bakom lås och bom.

Kör runt nattetid

Att vara nattåkare innebär att man går med i föreningen Nattövervakarna och ställer upp och kör runt i kommunen nattetid, utan någon speciell rutt – med förhoppningen att överraska eventuella brottslingar. Tanken är att nattåkarna ska rapportera direkt till polisen när de får nys om något som pågår.

– Vi ska bara iaktta och vara polisens ögon och öron, kan man säga. Tack vare Nattövervakarna har polisen klarat av att lagföra ett antal personer och löst flera brott. Buset ska inte känna sig trygga i Munkfors! säger Mathias med ett nöjt skratt.

Firar jubileum

Kommunstyrelsens ordförande har varit med sedan i våras, men föreningen Nattövervakarna firar 20-årsjubileum i Munkfors i höst och antalet frivilliga bara ökar.

– Det är många som har gått med den senaste tiden. När det väl gäller ställer vi i Munkfors upp för varandra. Jag tycker att det är viktigt att poängtera att jag bara är en av många, säger Mathias.

Men är inte det här en form av röstfjäsk då?

– Haha, valet är ju över nu! Nej, men det är det definitivt inte. Jag har alltid varit en lokalpatriot och det känns bra att kunna bidra till tryggheten i samhället. Så varför skulle jag göra det för att fiska röster? Det finns inte på kartan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.