Trots inreseförbud och testkrav – här åker utländska bilar rakt in i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I dag infördes ännu striktare regler för inresa till Sverige för utländska medborgare.

Men det är bara två gränsövergångar som bevakas av polisen i Värmland.

På E16 mellan Kongsvinger och Torsby åkte ett flertal utländska bilar obekymrat in i Sverige när SVT var på plats.

Till och med 31 januari 2022 råder det ett inreseförbud för resor till Sverige från alla länder. Från ett EU/EES-land räcker det med ett negativt covid 19-test för att undantas att få resa in vid de öppna gränsövergångarna i Hån och Eda där polisen kontrollerar alla utländska inresande.

Vid lunchtid på tisdagen hade ett 20-tal bilar stoppats och fått vända tillbaka från de öppna gränsstationerna i Eda och Hån.

Coronaviruset i Värmland

Inga kontroller

Men vid de obevakade gränsövergångarna finns bara en skylt om förbjuden infart, men inga bommar eller kontroller.

På till exempel E16 mellan Torsby och Kongsvinger kom, när SVT:s var på plats, utlandsregistrerade bilar som varken stannade till eller vände.

– Ser vi någon som passerar gör vi en sedvanlig trafikkontroll. Har de inte ett negativt PCR-test att visa upp då får de vända tillbaka, säger Alexander Maripuu vid gränspolisen.

Däremot delas inga böter ut.

Det gäller vid inresa till Sverige

Från och med 28 december måste utländska medborgare över tolv år som inte är bosatta i Sverige måste kunna visa upp ett negativt covidtest för att beviljas inresa i landet.

Testet ska vara ett antigentest eller PCR/NAAT-test och får vara högst 48 timmar gammalt. Intyget ska innehålla uppgifter om när testet utförts, namn och födelsedatum på den testade, testresultat, typ av test och vem som utfört testet. Det kan var skrivet på svenska, danska, norska, engelska eller franska.

För att underlätta för arbetspendlare och gränsstudenter inom EU/EES som kan visa att de återkommande (minst en gång i veckan) passerar gränsen för att utföra arbete eller studera i Sverige eller i något annat land räcker det att den resande kan visa upp ett vaccinationsintyg eller ett intyg om negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion där testningen har utförts inom en vecka före ankomsten.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet