• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Foto: SVT

Tuffa tider väntar Hammarö – nya sparbesked

Publicerad

Det ekonomiska läget i Hammarö kommun ser mörkt ut en tid framöver. I somras beslutade kommunstyrelsen om höjd skatt och nu visar delårsrapporten ett väntat budgetunderskott på 18 miljoner kronor för 2019. Dessutom väntar besparingar på totalt 98 miljoner kronor de kommande två åren.
– Det är så situationen ser ut på Hammarö. Det går inte att klara av det annars, säger kommunalrådet Bosse Henriksson (M)

På kommunstyrelsens möte på måndagen presenterades delårsrapporten för 2019. Ett väntat överskott på 10 miljoner kronor visade sig ha blivit 18 miljoner minus.

Vad beror underskottet främst på?

– Det är Vindpark Vänern som tillkom senare och sen har vi ett befarat underskott i socialnämnden. Där hoppas jag på att man kommer vidta åtgärder så det inte blir fullt så mycket underskott, säger Bosse Henriksson.

Han uppger att det är driftproblem i vindkraftparken som lett till ökade kostnader – på nio milljoner kronor.

Sparar 40 miljoner 2021

SVT har tidigare rapporterat om att kommunen ska spara 58 miljoner kronor under 2020. Idag beslutade kommunstyrelsen om en preliminär budgetram för 2021 med ytterligare besparingar på 40 miljoner kronor.

– Jag hoppas att det inte märks så tydligt för invånarna. Nu gäller det att vi riktar in oss och jobbar med kärnverksamheten. Men det kommer märkas i nämnderna, annars har vi för stor kostym, säger Bosse Henriksson.

S och V deltog inte i beslutet.

”En puckel vi ska över”

Hur lång tid det tar innan kommunen är på banan igen vill han inte ge något exakt besked om.

– Det är jättesvårt att säga, men jag ser en ljusning inom överskådlig tid framöver. Det är en puckel på ett par år som vi ska över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer