Gränskoordinator Eirik Grønnerud förklarar vad som gäller för att resa in i Norge. Foto: SVT

Tullpersonalen förklarar: Det behöver du för att resa in i Norge

Publicerad

Sedan den norska gränsen öppnades för bland annat Värmland förra veckan har det blivit en ökning av svenska turister till vårt kära grannland. För dem som nu har planerat en resa till Norge kan det vara bra att känna till vad som krävs för att ta sig över gränsen.

Den gångna veckan hävde Utrikesdepartementet sin avrådan för resor till Norge och förra veckan öppnade grannlandet sin gräns för boende i bland annat Värmland och Örebro igen.

Gröna län endast

Det är än så länge bara svenskar boende i län som haft totalt 20 bekräftade covidfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, så kallade ”gröna” län, som är välkomna att resa fritt i Norge. För övriga är det fortfarande tio dagars karantän som gäller efter att ha passerat gränsen.

I klippet förklarar Eirik Grønnerud, gränskoordinator i det norska fylket Innlandet, vad som gäller vid den norska tullen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.