Foto: Montage

Två års fängelse för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

De möttes utanför pizzerian strax innan stängning och gick sedan på efterfest tillsammans. Kvinnan somnade och när hon vaknar är mannen över henne. I dag dömer Värmlands tingsrätt honom till två års fängelse och utvisning för våldtäkt.

Det var sent en lördagskväll i september som de två träffades första gången. Den 28-åriga mannen var i sällskap med en annan man och de fick kvinnan att följa med hem på efterfest.

De serverade henne alkohol och bytte nummer. Hon tänkte att hon borde gå hem, men somnade på soffan. När hon vaknar och inser att 28-åringen förgriper sig på henne skriker hon och lyckas till slut trycka bort honom, berättar hon i rätten.

28-åringens version av det hela är att kvinnan bad honom ha sex med henne och att hon själv tog av sig kläderna.

Vittne

Den tredje mannen vittnar i rättegången om att han vaknat av att kvinnan skriker ”jag vill aldrig mer se dig” och att 28-åringen svarar ”förlåt, förlåt, jag är berusad”.

Kvinnan lämnar sedan lägenheten och ringer 112. När ambulanspersonalen hittar henne sitter hon på vägkanten och gråter.

Bedömingen

Tingsrätten bedömer kvinnans version av vad som hänt som ”lång, detaljrik, fri från felaktigheter, motsägelser, överdrifter och svårförklarliga moment” och att den stämmer bra med vittnets iaktagelser.

28-åringens berättelse är däremot detaljfattig och kan delvis motbevisas i frågor som inte direkt rör våldtäkten. Hans trovärdighet sjunker dessutom av att han inledningsvis förnekat att de ens träffats – trots att hans dna-spår tyder på motsatsen.

Mannen är medborgare i Serbien och förutom fängelse i två år döms han också till utvisning.

SVT Nyheter Värmland har sökt åklagaren i målet och mannens försvarsadvokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.