Foto: TT

Arvika i botten – näst flest sjukskrivna för psykisk ohälsa

Publicerad

Arvika kommun har näst flest personer i långtidssjukskriven ohälsa i Sverige. Det visar siffror som nyhetsbyrån Sirén tagit fram.

Statistiken visar att psykisk ohälsa ligger bakom längre sjukskrivningar i hälften av landets kommuner, och är hämtad för pågående sjukfall december 2018.

Hjo hade den högsta andelen långtidssjukskrivna för psykisk ohälsa med 62,3 procent. Arvika ligger tätt efter med 61,6 procent.

Foto: Grafik: Nyhetsbyrån Sirén

Hagfors kommun ligger också högt upp i statistiken och på nionde plats i landet. Där är 58,6 procent långtidssjukskrivna för psykisk ohälsa.

Arbetsmiljön en orsak

– Det är inte de tunga psykiatriska diagnoserna som ökar, utan det är framförallt stress, ångest och depression, säger Lisa Björk, forskare inom arbetsmiljö och psykisk hälsa vid Institutet för stressmedicin inom Västra Götalandsregionen till Nyhetsbyrån Sirén.

Enligt Lisa Björk är en av anledningen till den ökade psykiska ohälsan den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på arbetsplatsen.

Lägst andel psykiskt långtidssjukskrivna finns i Överkalix. Där är andelen 18 procent.

Foto: Grafik: Nyhetsbyrån Sirén

Siffrorna kommer från Försäkringskassan och är hämtade från statistikdatabasen Kolada.

Siffrorna har tagits fram genom att dividera antal pågående sjukfall på minst 60 dagar med diagnoskapitel F00-F99 Psykiatriska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar,dividerat med det totala antalet pågående sjukfall på minst 60 dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer