Ukrainska flyktingar får stanna i Arvika kommun, berättar kommundirektör Hans Karlsson. Foto: SVT/Susanne Lindholm/TT

Ukrainska flyktingarna får stanna i Arvika

Publicerad

De drygt 120 ukrainska flyktingarna som med frivillig hjälp tagit sig till Arvika kommun, får bo kvar. Detta efter en överenskommelse mellan Arvika kommun och Migrationsverket. Men fler bussar med hundratalet flyktingar, likt de som organiserats av frivilliga, kan kommunen inte hantera.

I inledningen av Rysslands invasion av Ukraina hjälpte frivilliga krafter drygt 120 ukrainska flyktingar att ta sig från kriget till Arvika kommun. Ganska snart stod det klart att det främst var resan till Värmland som flyktingar fått hjälp med. Boendelösningar lyste i många fall med sin frånvaro.

– De här frivilliga har gjort en god sak av goda skäl. Men de visste inte alla gånger hur det fungerade med boende åt flyktingar och vilken roll som kommunen och Migrationsverket har, säger Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika kommun.

Får stanna efter nytt beslut

En del flyktingar ordnade boende på egen hand, medan merparten flyttade in på akutboende. Det var emellertid ingen långvarig lösning, den 22 april beslöt Arvika kommun att de ukrainska flyktingar som fått tillgång till akutboenden i kommunen måste lämna dessa senast 31 maj för att istället erbjudas boende av Migrationsverket på andra orter.

Men efter en överenskommelse mellan Arvika kommun och Migrationsverket ändras nu beslutet. De ukrianska flyktingarna får stanna och får hjälp med lägenheter. Överenskommelsen innebär att Migrationsverket hyr lägenheterna av kommunen fram till den siste juni. Därefter är tanken, om den nya lagen om anvisning av flyktingar träder i kraft, att kommunen tar över ansvaret men får ersättning av Migrationsverket.

– Förutsatt att lagen om anvisning går igenom riksdagen så kommer de här urkainska flyktingarna räknas in i den anvisning. De innebär att det i så fall återstår ungefär 100 flyktingar till att anvisa kommunen, säger Hans Karlsson.

Migrationsverket måste kontaktas

Vad gör ni om det kommer fler flyktingbussar via ideella krafter?

– Det skulle vi inte kunna hantera, vi är glada att vi löst det här på ett bra sätt. Skulle man vilja ta ett sådant initiativ igen så bör man först ta kontakt med Migrationsverket.

I ett pressmeddelande uttrycker såväl Arvika kommun som Migrationsverket en lättnad över att ha löst en hastigt uppkommen situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.