Deltagarna sprang i sex timmar på Ultraloppet i Våxnäshallen Foto: SVT

Ultralopp i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Klockan tio idag gick startskottet i Våxnäshallen i Karlstad. Sex timmar senare kunde de drygt 60 anmälda deltagarna pusta ut efter årets ultralopp. Och det blev ett nytt rekord på damsidan.

Det är nionde året i rad som ”Ultraloppet Karlstad 6-timmars” anordnas av IF Göta i Karlstad. Det handlar om att springa, eller gå, så många varv på 200-metersbanan som man orkar under sex timmar. En av deltagarna var Birgitta ”Bibbi” Eriksson från IF Hammaren som har sprungit loppet alla nio gånger som det arrangerats.

– Det är en kul grej på vintern. Du kan springa i kortbyxor och t-shirt och behöver inte tänka på pannlampa, mössa och reflexer. Och så är det go musik och man får vara med sina kompisar. Det här är mitt bästa lopp, berättar hon entusiastiskt.

”Skönt när det gör ont”

Björn Lind från Skattkärrs SOK var lite trött efter nästan fem timmars löpning.

– Det är när det börjar göra ont som det är skönt, berättar han för SVT Nyheter Värmland under en vätskepaus.

Varför gör du det här loppet?

– I mitt fall är det ett träningspass för längre distanser. Att testa sina gränser. När man springer längre får man smaka på alla känslor – glad, ledsen, arg. Det är häftigt.

Bredd på deltagandet

Loppet är, enligt arrangörerna, helt unikt i sitt slag.

– Ultralopp är rätt vanligt men just att man genomför det på en 200-meteroval inomhus är ganska ovanligt, säger IF Götas sportchef Johan Engberg och fortsätter.

– Det är kul för det är sådan bredd på deltagandet. Vi har André Rangelind från IF Göta Karlstad här som slutade som världsetta på den här distansen förra året. Vi har också de som är här för att klara ett maraton eller de som här för att umgås och helt enkelt promenera runt och se hur långt man kommer på sex timmar.

Nytt rekord

Vann tävlingen på damsidan gjorde Victoria Borg från Team ultrasweden LK som dessutom satte nytt rekord på damsidan i Våxnäshallen genom att passera sju mil två minuter innan tävlingens sex timmar hade gått och slutade på distansen 70,2 kilometer.

– Det känns bra, grymt. Jag hade en riktig mentall dipp efter två timmar och funderade på att lägga av men sedan vände det så det var ju tur.

Varför springer man sex timmar?

– För att man kan, skrattar den glada vinnaren som berättar att hon ska fira med en dusch – sedan blir det arbete som vanligt efter helgen igen.

– Jag slipper ju skämmas på jobbet i alla fall, för det var ju ett helt okej resultat.

Bäst i herrklassen blev IF Götas André Rangelind på 82,2 kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.