Linda Östberg som är produktionschef på Karlstads Energi har stora förhoppningar på den demonstrationsanläggning för att framställa biogas som ska byggas i Hedenverket. Foto: SVT

Mångmiljonsatsning i Karlstad: Unikt test för biogasproduktion

Uppdaterad
Publicerad

En mångmiljonsatsning på biogas pågår just nu för fullt i Karlstad. I demonstrationsanläggningen som Karlstad Energi ska bygga tänker man utnyttja en redan befintlig flispanna tillsammans med en reaktor.

– Ett jätteintressant projekt för hela Sverige, säger produktionschefen Linda Östberg.

Starta klippet i spelaren för att se hur anläggningen ska fungerar – och hur flispannan ska kunna leverera het sand till en reaktor där det tillförs träbränsle som sedan förgasas.

34 miljoner kronor. Så mycket pengar har satsats på den demonstrationsanläggning som Karlstad Energi just nu arbetar intensivt med. Det handlar om att framställa biogas som sedan kan vidareförädlas till bland annat drivmedel och energigas.

– Vill vill använda den anläggning vi har för att sätta på den här reaktorn och på så sätt få ut till exempel biogas och använda till startaupp-bränsle, säger Linda Östberg, produktionschef på Karlstads Energi.

Förhoppningar om fabrik

Det treåriga projektet bekostas till lika delar av det Karlstadbaserade företaget Bioshare och Energimyndigheten. Karlstad Energi bidrar med personal och kraftvärmeverket.

Vid Bioshare har man förhoppningar om att projektet, om det blir lyckat, blir ett steg närmare en fabrik i anslutning till Hedenverket i Karlstad. Enligt vd Christer Gustavsson finns det i dag drygt ett hundratal fjärrvärmepannor i Sverige där tekniken skulle kunna installeras.

– Med den här tekniken skulle vi kunna producera ersättning för fossil eldningsolja och gas. Dessutom biodrivmedel och förnybart flygbränsle, säger Gustavsson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.