Foto: Per Jansson

Unikt möte med varg

Publicerad

Per Jansson fick närkontakt med en varg.

Det var en vanlig dag på jobbet för skogsinspektor Per Jansson. Han lämnade hemmet i Såneby, Rottneros utanför Sunne med hunden Zebbe och körde till närbelägna Fryksdalshöjden för att märka ut en avverkning i skogen. Det skulle visa sig bli en annorlunda dag.

– Min hund kom tillbaka i full fart med en varg tio meter efter sig och när vargen fick se mig så kastade den runt och försvann. Och jag trodde det var det, att det var kul att se en varg, men nu är den borta, säger Per Jansson.

Vargen försvann, men kom tillbaka efter tio minuter och mötet var med vargen blev rekordlångt. I två och halv timme var den kvar hos Per och Zebbe i skogen. Och Per hade sinnesnärvaro att använda kameran.

– Hunden sprang emot vargen och då blev jag bekymrad igen. Nu blir den vargmat, tänkte Per Jansson.

Men hunden och vargen rörde aldrig varandra. Per Jansson menar att det kan finnas en förklaring till varför vargen var så intressead av Zebbe och Zebbe av vargen.

– I efterhand har jag fått bekräftat från vargspårare att det var en ett- och halvtårig tik. Så jag vet inte om det var därför hunden klarade sig eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer