Framöver kan studenter skynda på sin lärarutbildning genom att läsa även på sommaren – om propositionen antas av regeringen vill säga. Foto: SVT

Universitetet kan få 3,6 miljoner för snabbare lärarutbildning

Publicerad

Karlstads universitet föreslås få 3,6 miljoner kronor till sommarkurser som kan bli en snabbare väg till läraryrket. Det föreslår regeringen i sin budgetproposition för 2020.

Förslaget ingår i en satsning på just sommarkurser och där ska kurser inom lärarutbildningen prioriteras. 18 universitet och högskolor ska få i uppdrag att anordna fler kurser under juni till augusti. Syftet är att studenterna ska få en snabbare väg ut i arbetslivet.

Karlstads universitet föreslås alltså få drygt 3,6 miljoner och ska då prioritera sommarkurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan, svenska som andraspråk och idrott och hälsa. Redan behöriga lärare ska också kunna kompetensutveckla sig genom att läsa in ytterligare ämnesbehörigheter.

– Nu gör vi det möjligt för fler studenter att ta examen snabbare. Vi behöver få ut fler kunniga och kompetenta lärare i svensk skola och därför prioriteras lärarutbildningen särskilt i den här satsningen, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressemeddelande.

Propositionen måste antas av riksdagen för att satsningen ska bli av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer