Vilksföreläsning stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade konstnären Lars Vilks avbokatdes från en föreläsning på Karlstads universitet. Ledningen ansåg inte att studenternas säkerhet kunde tryggas.

Lars Vilks skulle ha haft en föreläsning 17 mars för utrikespolitiska föreningen i Karlstad. Föreläsningen skulle ha hållts i Aula Magna men avbokades alltså igår av universitetet.

– På grund av rådande läge kan vi inte garantera studenternas säkerhet under arrangemanget, säger Jan Gambring säkerhetsansvarig på Karlstads universitet.

Vågar inte chansa

Föreläsningen bokades av utrikespolitiska föreningen dagen efter attentaten i Köpenhamn och det skulle vara Lars Vilks första framträdande efter terrorattentaten. Universitetet har haft kontakt med Värmlandspolisen och Säpo som skulle bevaka föreläsningen. Men universitetsledningen vill ändå inte tillåta arrangemanget.

– När vi pratar med polisen så kan vi mellan raderna utläsa att det inte är helt riskfritt, säger Jan Gambring.

Litar ni inte på att polisen kan trygga föreläsningen?

– Jag har fullt förtroende för polisen men man kan aldrig lämna garantier och med tanke på hotbilden mot Vilks så vågar vi inte chansa.

Utrikespolitiska föreningens ordförande Paula Holst är väldigt upprörd över avbokningen och anser att det är märkligt hur polisen och universitetet gör olika bedömningar.

– Polisen säger ju sig kunna garantera säkerheten men säkerhetsavdelning säger sig ha en annan åsikt. Det är ett konstigt beslut tycker jag.

Tystar yttrandefrihet

Att universitetet stoppar föreläsningen är också ett hot mot yttrandefriheten enligt Paula Holst.

– Jag förstår att det är en väldigt orolig och kritisk tid, men det är just nu vi måste stå upp för yttrandefriheten. Det är nu det är som viktigast, att tysta det fria ordet på ett lärosäte som universitet är ytterst problematiskt.

– Vi välkomnar den demokratiska processen men i det här läget sätter vi säkerheten i första hand, säger Jan Gambring som svar på kritiken.

Även Lars Vilks har reagerat på universitetets beslut på sin hemsida.

– Vad jag vet är det inte polisens uppfattning utan rektorns egna spekulationer. Yttrandefriheten vid universiteten bestäms med andra ord genom tillräckligt mycket våld. Det kan också finnas andra skäl, skriver Lars Vilks på sin hemsida.

Flyttar föreläsningen

Men en föreläsning med Lars Vilks kommer ändå att ske trots allt, men inte i universitetets lokaler.

– Det är viktigt att stå upp för yttrandefriheten, vi får inte låta terrorismen och extremismen segra. Därför kommer vi att genomföra föreläsningen. Vi tittar just nu påolika möjligheter och alternativ som finns så att vi ska kunna ha en så säker föreläsning som möjligt, säger utrikespolitiska föreningens ordförande Paula Holst.

Äggkastning

Vid en föreläsning på Karlstads univeristet i februari 2012 så utsattes Lars Vilks för äggkastning trots att polisen bavakade arrangemanget. Femton personer fick avlägsnas från föreläsningen av polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vilksföreläsning i Karlstad

Mer i ämnet