Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppskattad kostnad gick från 15 till 50 miljoner kronor. – Men vi har fortfarande intäkter som är högre så kommunen går inte back på det, säger Fredrik Nilsson, chef på mark- och exploateringsenheten i Karlstad. Foto: SVT

Kostnadsberäkningen för Mumin stiger

Publicerad

De uppskattade investeringskostnaderna som Karlstads kommun har inför en etablering av ett Muminland på Skutberget stiger.
Nu handlar det om närmare 50 miljoner kronor, enligt Fredrik Nilsson, chef på mark- och exploateringsenheten i Karlstad.
– Men vi har fortfarande intäkter som är högre så kommunen går inte back på det, säger han.

Kommunens investeringskostnader gäller bland annat en utbyggd parkeringsplats, vatten och avlopp.

Tanken är att Muminvärlden som ska driva temaparken betalar en hyra till Karlstads kommun som efter ett antal år täcker kommunens investeringskostnader.

På hur lång tid ska det här betalas tillbaka?

– Vi får ju en hyra som kommer att betalas med en internränta om man säger, så beroende på hur hög internräntan är skiljer sig årtalen, säger Fredrik Nilsson.

Tidigare beräknat 15 miljoner

Tidigare har kommunens uppskattning varit en kommunal investeringskostnad på cirka 15 miljoner kronor. I ett dokument från förra året, som tagits fram tillsammans med PR-byrån Kreab, beskriver man att den beräknade kostnaden har dubblats till 30 miljoner på bara ett år.

Nu är det närmare 50 miljoner som gäller. Men någon exakt siffra finns inte.

– När vi räknat på det här, Muminprojektet om jag får kalla det så, går det ihop sig med de investeringar som behöver göras, däremot har vi inte de exakta kostnaderna ännu och det beror på att ersättningsytor är definierade i den vision som går upp i fullmäktige tillsammans med detaljplanen, säger Fredrik Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet