Urspårade tågvagnarna bärgade

Publicerad

Godsvagnarna som spårade ur och orsakade kaos i biltrafiken på Herrhagsleden i tisdags har nu bärgats – men det återstår att se vad som orsakade urspårningen.

Det var i tisdags som tre godsvagnar med virke och kartongrullar hamnade ur spår, precis där spåren korsar Herrhagsleden i Karlstad mitt i rusningstid. Vägen stängdes av vilket skapade stora störningar i bil- och kollektivtrafiken, som fick ledas om. Senare på kvällen kunde vägen öppnas igen.

Lyftes med kran

På torsdagsförmiddagen bärgades vagnarna med hjälp av en stor lyftkran. Arbetet var klart runt tvåtiden.

– Det har gått jättebra med röjningsarbetet. Nu har vagnarna körts iväg för besiktning och reparation, säger Lars-Erik Karlsson, olycksplatsansvarig som arbetar på järnvägsentreprenören Infranord.

Rälsen förstörd

Det går dock fortfarande inte att köra på spåret. 40 meter av är förstörd.

-Vi måste byta ut större delen av sträckan som är havererad, säger Lars-Erik Karlsson.

Nu är det upp till  utredare från trafikverket och  företaget som körde tåget att försöka ta reda på vad som orsakade urspårningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer