USB-laddare – en brandfara

Uppdaterad
Publicerad

Många USB-laddare till telefoner, surfplattor och datorer är direkt livsfarliga. Nu varnar också Elsäkerhetsverket i Kristinehamn för dem.

Inspektören Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverket har sett problemen under flera år.
– Ja, vi har ju helt enkelt upptäckt att många av de här USB-laddarna är direkt livsfarliga. De kan ge elchock och orsaka brand, konstaterar han.

Myndigheten Elsäkerhetsverket testar och kontrollerar årligen olika typer av USB-laddare.
– Säg att det rör sig om 20-30 USB-laddare och nästan samtliga får försäljningsförbud av något slag.

Varje år?
– Ja senaste åren har det varit så, ja.

Men det betyder att många av oss kan ha väldigt farliga produkter hemma?
– Ja det stämmer.

Experten tipsar

Fast han har några råd att ge för att minska riskerna.
– Vad du än ska ladda så se till att kolla bruksanvisningen. Där ska det stå vilken laddare du ska ha. Se till att skaffa en sådan, säger Martin Gustafsson som menar att det är ett bra sätt att öka säkerheten radikalt.

Den ska till exempel vara CE-märkt och det ska gå att se vilken tillverkare den har.
– Vi har sett att det finns ett klart samband mellan priset och hur farlig den är, devisen att man får vad man betalar för gäller alltså för USB-laddare, konstaterar Martin Gustafsson som också undersökt och upptäckt att de dåliga USB-laddarna stör ut telefonen.

Vill sprida information

Från Elsäkerhetsverkets sida har man också ett samarbete med Tullverket i syfte att försöka stoppa en del farliga produkter att ens komma in i Europa.

Generellt framhåller också brandbekämpande myndigheter att det gäller att alltid placera apparater med laddare på brandsäkra underlag; alltså aldrig i soffan eller i närheten av sådant som lätt brinner. MSB, myndigheten för skydd och beredskap, påpekar vikten av att investera i brandvarnare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer