Usel sommar för fästingarna

Uppdaterad
Publicerad

Värmen över hela landet ställer till mycket besvär, så även för fästingar. Just nu är det alldeles för varmt och torrt för att de illa omtyckta djuren ska trivas. Även om det såg ut att bli ett riktigt fästingår i år, efter att vintern varit närmast idealisk för fästingarna är det nu istället färre fästingar än vanligt.

Ja, fästingar drabbas när värmen fortsätter att breda ut sig över Sverige. Just nu är det alldeles för varmt och torrt för dem att kunna trivas och många har gått i dvala, eller dött.

– Ojojoj, det här gillar de inte! säger säger Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert, till TT.

Den gångna vintern var närmast idealisk för fästingarna. Efter att fästingarna gått ner i dvala kom kylan och snön, som la sig som ett isolerande snötäcke över dem. Men den varma och torra sommaren är inte välkommen bland de små spindeldjuren.

– Det är alldeles för torrt och varmt. Det måste nog även allmänheten ha märkt att det är färre fästingar i år.

Och den extrema värmen har påverkat populationen.

– Det är färre som är aktiva nu än vad det brukar vara en vanlig sommar. Men man ska vara på sin vakt och medveten om att de finns där. Man kan ha otur, säger Kajsa Glemhorn.

De finns alltid kvar

Även om inte lika många drabbats av fästingar i sommar så finns de alltid kvar. Oavsett om det är för kallt eller för varmt så går de i dvala. Men fästingens första utvecklingsstadium, larven, kan drabbas.

– Där är det nog många som stryker med. Däremot nymferna och det adulta stadiet har förmågan att krypa ner i marken till där det fortfarande är fukt. Men jag tror att man kommer kunna se senare i år att det inte är lika många aktiva, utan att många strukit med, säger Kajsa Glemhorn.

Men fästingarna är vana att anpassa sig efter omständigheterna. Bara för att solen fortsätter att gassa så kommer vi inte bli av med dem, inte ens i år.

– De som överlever skjuter istället på sin aktiva period, och vi skulle därför kunna få en senare fästingperiod: september-oktober istället, säger Kajsa Glemhorn.

Stor efterfrågan på vaccin

I fjol anmäldes rekordmånga fall av TBE i Sverige vilket innebar att det i år blev brist på vaccin eftersom efterfrågan ökat enormt. Men bara för att fästingarna nu ligger och gömmer sig behöver de som vaccinerat sig inte tänka att de gjort det i onödan.

– Nej, det är ett långsiktigt skydd som tar lång tid att bygga upp. Första sprutan som man vaccinerat sig med mot TBE ger inte ett fullgott skydd. Det måste man fylla på hela livet, säger Kajsa Glemhorn.

Och oavsett om färre fästingar skulle synas i år skulle vi aldrig bli av med dem helt. Hur varmt och torrt det än fortsätter att vara.

– De klarar det mesta, de är verkligen överlevare ut i fingerspetsarna. De kommer att finnas kvar långt efter att vi människor inte trampar här längre, säger Kajsa Glemhorn.

Fästingarna tillhör klassen spindeldjur. De omfattar 900 beskrivna arter inom tre familjer. De finns över hela världen, rikligast i tropikerna. I Sverige har hittills 20 arter påträffats.

De flesta fästingar genomgår tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larver och nymfer behöver suga blod för att kunna utvecklas till nästa stadium. De vuxna honorna måste ha en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver inte de vuxna hannarna blod.

Vid fästingbett kan sjukdomar överföras, exempelvis TBE, borrelia och fästingfeber. TBE är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan och på hjärnhinnorna. I varmare länder kan fästingarna överföra fläcktyfus.

Källa: 1177.se och NE (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.