Foto: arkivbild: Gorm Kallestad / TT

Utbetalningar av bilstöd minskade förra året

Publicerad

Drygt 2,6 miljoner kronor betalades ut i så kallat bilstöd till personer med funktionsnedsättning i Värmland förra året, vilket är en minskning med 74 procent jämfört med året innan. Det visar statistik från Försäkringskassan som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Bilstödet är ett bidrag för personer med funktionsnedsättning som behöver köpa eller anpassa ett fordon efter sina behov på grund av svårigheter att åka med allmänna kommunikationsmedel.

I Värmland fick 42 personer bilstöd från Försäkringskassan förra året jämfört med 65 året innan. Även det totala beloppet minskade, från lite drygt tio miljoner kronor till 2 654 000.

Det utbetalade beloppet 2017 var betydligt lägre än 2016 i nästan alla landets län.

– I och med lagändringen som trädde i kraft januari 2017 så började vi om på noll. Alla ansökningar som kom in efter det ska gälla efter den nya lagstiftningen, säger Henrik Alenius, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren.

Ny handläggning och färre ansökningar

Totalt i hela landet betalades det ut nära 158 miljoner kronor i bilstöd under 2017, vilket var nästan häften mot vad som betalades ut under 2016.

Fler moment i den nya handläggningsprocessen är en av förklaringarna till att färre fick bilstöd 2017 jämfört med året innan. En annan förklaring är att antalet ansökningar minskade.

– Ansökningar om bilstöd går till viss del i cykler. Just 2015 och 2016 kom det in väldigt många ansökningar, vilket är en förklaring till att det blev färre ansökningar 2017, säger Henrik Alenius.

FAKTA: Bilstöd

Visa

Bilstödet är ett bidrag till personer med funktionsnedsättning, som har stora svårigheter att förflytta sig och åka med allmänna kommunikationsmedel, och som behöver köpa eller anpassa ett fordon efter sina behov.
 

Sedan 2007 kan nytt bilstöd beviljas vart nionde år. Före det var det vart sjunde år.
 

Bilstödet har från och med den 1 januari 2017 förändrats i flera avseenden. Ändringarna innebär i huvudsak ett halverat grundbidrag för inköp av bil från 60.000 kronor till 30.000 kronor, höjda inkomstnivåer i anskaffningsbidraget, ett nytt så kallat tilläggsbidrag för inköp av bil och möjlighet att bevilja anpassningsbidrag för körträning både före och efter en anpassningsåtgärd.
 

Källa: Försäkringskassan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer