Utbildningstjänster kan lösa personalbristen inom Värmlands landsting. Foto: SVT

Utbildningstjänster kan lösa personalbristen inom Värmlands landsting

Publicerad

I höst börjar 50 sjuksköterskor inom landstinget i Värmland specialistutbildningstjänster. Förutom full grundlön under utbildningstiden har de redan klart med fast jobb.

– Jag blev jätteglad när jag fick en utbildningstjänst. Det gör att jag är intresserad av att vidareutbilda sig, säger sjuksköterskan André Ivarsson.

André Ivarsson jobbar som sjuksköterska på akutmottagningen på Arvika sjukhus. Han är en av de 50 anställda vid landstinget i Värmland som i höst får en speciallistutbildningstjänst. Han ska läsa vidare till narkossjuksköterska.

– Det är något jag tänkt på länge. Det innebär att jag får mer dagarbete, idag jobbar jag treskift vilket inte fungerar.

”Går inte ihop”

För honom var den betalda lönen under studietiden en förutsättning för att kunna sätta sig i skolbänken igen.

– Utan lön hade det inte varit aktuellt i nuläget, det går inte ihop med hus och familj, säger André Ivarsson.

För få läser vidare

Redan innan utbildningen startat har han fått fast jobb på operationsenheten i Arvika och från arbetsgivarens sida har man önskemål om att han stannar tre år. Förhoppningen från landstingets sida är att de 50 specialistutbildningstjänsterna ska locka fler till skolbänken och på så sätt lösa delar av personalbristen.

– Vi ser att vi har brister framöver i antal specialistutbildade sjuksköterskor, det är fler som går i pension än som läser och utbildar sig. Jag tror det på det här, säger Karl Silvhamn, biträdande verksamhetschef Operation, Centralsjukhuset i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.