Niamh Hitchmough från Bristol är i Karlstad för att studera bland annat svenska och nordisk kultur Foto: SVT

Utbytesstudent i Karlstad orolig för vad Brexit kommer innebära för Erasmusutbyten

Uppdaterad
Publicerad

Nu är ett brexitavtal klart. Men avtalet ska också godkännas av alla inblandade parter. Avtalet kommer att ha stor betydelse för Sveriges studentutbyten med Storbritannien – som är det land dit flest svenska studenter åker genom det EU-finansierade Erasmusprogrammet. I värsta fall kan bidraget som studenterna får från programmet försvinna.

– Om jag inte fick stipendiet så tror jag inte att jag hade haft möjlighet att åka på utbyte, säger brittiska Niamh Hitchmough som är på utbyte vid Karlstads Universitet.

Varje år kommer cirka 500 brittiska studenter hit och nästan 700 svenskar åker för att studera i Storbritannien. Niamh är från Bristol och här i Karlstad studerar hon bland annat svenska och nordisk kultur. Hon har kommit hit genom Erasmusprogrammet, som är ett samarbete mellan EU:s medlemsländer.

– Jag tror definitivt att brexit kommer påverka Erasmus på ett väldigt negativt sätt, säger Niamh Hitchmough.

Särskilda avtal

Ett fåtal andra länder, till exempel Norge och Schweiz, deltar också, men genom särskilda avtal och när Storbritannien lämnar EU är det möjligt att de upprättar ett liknande avtal.

Men exakt hur detta kommer se ut – om det händer över huvud taget – står fortfarande oklart.

Fortfarande väldigt oklart

Om Storbritannien lämnar EU helt utan avtal – i en hård brexit – kommer de svenska universiteten vara tvungna att organisera utbyten med brittiska universitet på egen hand. Dessutom försvinner det stipendium som studenterna får för att täcka kostnaderna för resa, mat och boende.

– Brexitledarna har sagt att de ska byta ut Erasmusfinansieringen med en statlig finansiering, men det är fortfarande väldigt oklart om det ens kommer ända. Även om vi är européer så är vi inte del av EU och det kommer skapa komplikationer, säger Niamh Hitchmough.

Universitetet förbereder sig

På Karlstads universitet är man förberedd på det värsta.

– Vi har tecknat avtal så att studenter kan åka utan att betala studieavgift och vi har även tagit beslut på att ge motsvarande summa för Erasmusstipendiet till de studenter som kommer vara på plats under våren, säger Susanna Svensson som är internationell koordinator på Karlstads Universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.