Hör Magnus Nilsson berätta hur framtidens solceller ser ut. Foto: SVT

Utdragna EU-förhandlingar gör framtiden osäker för värmländska projekt

Uppdaterad
Publicerad

Många företagare och föreningar i Värmland har fått projektstöd från EU. Men, EU:s budget för perioden 2021 till 2027 är inte satt än och därmed blir projektens ekonomiska framtid osäker. En av dem är Glava Energy Center, utanför Arvika, som driver Nordens största innovationspark för solenergi.

-Får vi inga stöd och inte gör något åt det kommer innovationsaktiviteten att stoppa. Men vi vidtar åtgärder för att det inte ska hända och söker andra vägar, säger Magnus Nilsson, verksamhetschef på Glava Energy Center.

Tre mil söder om Arvika breder en park av solceller ut sig. Dit kan universitet och innovatörer vända sig för att testa sina idéer i praktiken. Till exempel hur solceller kan fästas på tältdukar, eller hur gamla batterier från elbilar kan återanvändas i ett solenergisystem.

EU-valet 2019

Beroende av EU-stöd

Fram till slutet på nästa år finansieras centret genom Interregprogrammet, som är en del av EU:s regionala utvecklingsfond.

– EU-stödet står i dagsläget för merparten, eller 90 procent, av vår verksamhet. Vi är beroende av de EU-stöd och de medfinansiärer som krävs för EU-stöden, säger Magnus Nilsson.

Men projektstödet tar alltså slut nästa år, och det är fortfarande osäkert om det går att söka samma stöd igen, för ytterligare en period. EU:s budget för åren 2021 till 2027 är nämligen inte satt än, och eftersom budgetförhandlingarna sammanfaller med EU-parlamentsvalet riskerar beslutet att dra ut på tiden.

Riskerar ekonomiskt glapp

Först när budgeten är klubbad går det att söka nya pengar. Men ansökningsprocessen tar också tid. Därför riskerar de som är beroende av nya EU-stöd att få ett ekonomiskt glapp.

– Det finns stor risk för det, och det är inte så mycket vi kan göra åt det, säger Kajsa Sundström som är chef på Region Värmlands kontor i Bryssel.

Men Magnus Nilsson på Glava Energy Center är ändå hoppfull om framtiden. Solenergimarknaden boomar och han tror det går att hitta finansiering för innovationsparken på annat håll.

– Vi försöker titta på hur vi kan bli mer och mer oberoende av EU-projekten. Vi vill ha en kontinuitet i verksamheten, och ha en stabilare grund att stå på. Projekten har ju per definition en början och ett slut, säger han.

Glava energy center är som en hub för universitet och innovatörer inom solenergi. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet