Utgav sig för att vara kommunanställda – lurade åldringar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen letar just nu efter två män som ska ha utsatt flera åldringar på Hammarö för bedrägerier. Enligt polisen har de utgett sig för att vara kommunanställda som ska utföra arbete inne i bostaden och på så vis tagit sig in till åldringarna.

– Det handlar om två händelser nära i tid. Den första vid tolv i dag och den andra en halvtimme senare, säger Stefan Wickberg på polisen i region Bergslagen.

Enligt polisen har åldringarna först ringts upp av bedragarna som presenterat sig som kommande från kommunen och att de är på väg för att utföra arbete i bostaden. I det ena fallet krävde de tillgång till den utsattes bankkort och kod för att kunna ta betalt för arbetet.

– De hade gula arbetskläder på sig när de dök upp. Så här jobbar ju inga kommuner men det är svårare för gamla människor att freda sig och göra snabba bedömningar i sådana här situationer. Det är det de utnyttjar, säger Stefan Wickberg.

Bankkort och klocka stals

Två män, båda i 90-årsåldern drabbades av bedrägerierna. Den ene blev av med sitt bankkort medan den andre blev av med ett armbandsur.

– Hammarö kommun har dessutom fått in ett flertal samtal från folk som blivit uppringda i samma ärende, säger Stefan Wickberg som uppmanar allmänheten att höra av sig till polisen om det gjort iakttagelser som kan vara av värde.

Även i Kristinehamn utsattes en äldre person för ett likartat brott under torsdagseftermiddagen. I likhet med det som skedde på Hammarö var det två personer som utgav sig vara utskickade för att utföra reparationsarbeten. Där blev en kvinna i 90-årsåldern av med värdesaker samt bankkort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer