Hör skyddsombudet Jenny Bill berätta om den ansträngda situationen och hör verksamhetschef Karl Silvhamns svar om patientsäkerheten och rekryteringar.

Utmattade iva-undersköterskornas rop på hjälp: ”Vi orkar inte längre”

Uppdaterad
Publicerad

Nu larmar facket Kommunal om en ohållbar arbetssituation för region Värmlands iva-undersköterskor, där både personalens hälsa och patientsäkerheten anses vara i riskzon.

Under förra året jobbade undersköterskorna på Centralsjukhuset Karlstad 2627 övertidstimmar, vilket är över 800 fler än året innan. Och bara under januari i år så låg siffran på 563 timmar övertid, nu i mars är den uppe i över 2200 timmar, enligt undersköterskan och skyddsombudet Jenny Bill.

”Vi orkar inte längre”

”Vi orkar inte längre vare sig fysiskt eller psykiskt att jobba så mycket övertid.” Så skriver skyddsombudet Jenny Bill i en skrivelse från Kommunal till arbetsgivaren, där de begär åtgärder för att få en hållbar arbetsmiljö.

Coronaviruset i Värmland

Sjukfrånvaron har också ökat. Under förra året låg den på lite dryga 7 procent och hittills i år ser man nästan en fördubbling: 13 procent.

Hör skyddsombudet Jenny Bill berätta om den ansträngda situationen och hör verksamhetschef Karl Silvhamns svar om patientsäkerheten och rekryteringar.

Vissa åtgärder har gjorts

Enligt verksamhetschefen Karl Silvhamn så har vissa åtgärder vidtagits. Bland annat har fem nya undersköterskor hittills fått inskolning och börjat jobba. Regionen erbjuder också samtalsstöd till medarbetare som befinner sig i riskzon för sjukskrivning.

Men enligt Jenny Bill så räcker inte det.

– Det tar lång tid att bli en van iva-undersköterska, vi måste få extern hjälp för att det ska bli hållbart, säger Jenny Bill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet