Det svarta linjen markerar gränsen för hanteringsområdet, på den grå sidan om den är det tillåtet att fiska signalkräfta – och hantera den. I de gulmarkerade sjöarna är det okej att fiska, men de ska kokas i samma område som fiskerätten gäller. Foto: SVT/Hav-och vattenmyndigheten

Nu får fiske av signalkräftor ske i östra Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 juli gäller nya regler för fiske av den invasiva arten signalkräftan. Nu tillåts fiske och hantering av okokt signalkräfta i de östra delarna av Värmland.

Tidigare låg Värmland utanför hanteringsområdet men i och med de nya reglerna som började gälla från 1 juli finns det nu alltså möjlighet att fiska signalkräftor i vissa delar av länet. Det tillåtna området innefattar hela Vänerns skärgård och den sydöstra delen av länet, från Alstern och Gapern, genom Filipstad och vidare en bit norr ut längs den östra länsgränsen, samt Kristinehamn och Storfors.

Invasiv art

Det är Havs- och vattenmyndigheten som gett tillståndet. Detta efter länsstyrelserna lämnat ett förslag om att utöka hanteringsområdet för signalkräftan i områden där risken för spridning, till vatten där den hotade flodkräftan finns, anses vara låg.

Signalkräftan är en invasiv, främmande, art som inte härstammar från Sverige och dess spridning måste begränsas i de svenska vattnen. Anledningen är att det finns risk för spridning av kräftpest vilket skulle vara ett hot mot den redan akut hotade flodkräftan, som är en inhemsk art.

Tillstånd även i vissa sjöar

Under kräftfiskeperioden mellan den 1 augusti och 15 september kommer det även finnas möjlighet att fiska signalkräftor i fem utpekade länssjöar utanför det nya hanteringsområdet. Dessa sjöar är Värmeln, Bråtsjön, Gösjön, Klacksjön och Stor-Emsen. Här ska signalkräftorna kokas direkt och får inte säljas eller ges bort okokta.

Särskilda regler gäller

För fiske av signalkräftor inom hanteringsområdena gäller särskilda regler. Bland annat så måste man vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd, eller fiskerättsinnehavare med eget vatten. Vissa fiskerättsinnehavare kan låta dig fiska i deras vatten mot betalning.

Undantag görs vid specifika tillfällen i Vättern där allmänheten ges möjlighet att fiska signalkräftor utan tillstånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.