Leif SB Andersson utredde brottsmisstänkta poliser – nu släpper han bok

Uppdaterad
Publicerad

I hemlighet skulle han bedriva utredning mot poliser som misstänks för grova brott. Nu berättar kriminalkommissarie Leif SB Andersson för första gången om tiden i jobbet med mycket stora risker. Hans nya spänningsroman Internutredaren är baserad på verkliga upplevelser.

– Det förekom lika mycket hot, våld och hat från poliser som från andra brottsmisstänkta.   

2003 tackade Leif SB Andersson ja till uppdraget att i hemlighet utreda brottsmisstänkta poliser i specialstyrkan SSI som misstänktes för grova brott. Då anade han inte vilka risker det skulle innebära och hur långt brottsmisstänkta poliser var beredda att gå för att komma undan.

– Det värsta jag har råkat ut för i tjänsten är att någon har för avsikt att avrätta mig, säger Leif SB Andersson som i perioder tvingades vara beväpnad och ha livvakter.

I klippet hör du Leif SB Andersson berätta om de tuffa upplevelserna som ligger till grund för hans bok Internutredaren.

”Allt i boken har hänt på riktigt”

Internutredaren är en påhittad historia, men huvudpersonen, kommissarie Peter Fleming är misstänkt lik honom själv och handlingen är inte tagen ur luften.

– Allt jag skriver har hänt, men i olika sammanhang.

En uppföljare finns redan färdigskriven, men någon utgivningsplan är inte klar.

– Den första boken handlar om hur svårt det kan vara att få poliser åtalade. Bok två handlar om hur svårt det kan vara att få dem dömda.

Jagar bedragare

I dag är tillvaron på jobbet betydligt lugnare för Leif SB Andersson. Han är tillbaka hos värmlandspolisen i Karlstad där han jobbade på 90-talet och har nu fokus på bedragare och ekonomiska brottslingar. Han ska fylla 63 och har 43 år i polisyrket bakom sig, men drivkraften att lösa brott är fortfarande stark.

– Jag kommer fortsätta att jobba heltid så länge jag tycker det är roligt, säger Leif SB Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.