Foto: SVT

Utredning efter dödsfall i arrest läggs ned

Publicerad

Åklagaren lägger ned utredningen om tjänstefel som inleddes efter att en man hittats död i polisarresten i Karlstad tidigare i januari.

Det var den 9 januari som en man hittades död i arresten i Karlstad. Under natten hade han omhändertagits för fylleri och det var när han skulle släppas som personal hittade honom avliden i cellen.

Det är stationsbefälet som beslutar om att sätta en person i arrest och nu har åklagare vid Särskilda åklagarkammaren utrett om något tjänstefel begicks i samband med det.

Enligt beslutet från åklagaren, Håkan Roswall, finns ingen indikation på att den omhändertagne mannen behövde sjukhusvård. Han menar att det var ett korrekt beslut att sätta mannen i arrest och inleder därför ingen förundersökning om brott.

”Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats.” skriver han.

Det är Kriminalvårdens personal som utför tillsynen av de personer som sitter i arresten och när det gäller hur det har skötts i det här fallet utreds inte av Särskilda åklagarkammaren, det får istället utredas ”i annan ordning”, enligt beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.