Foto: SVT

Olycksutredning kring dödsolyckan på E45 klar

Uppdaterad
Publicerad

Alkohol och hög hastighet var de främsta orsakerna bakom olyckan på E45 mellan Sunne och Torsby när två bilar frontalkrockade och tre personer dog.

– Det är flera faktorer som varit fel, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisregion Bergslagen.

Nu är olycksutredningen klar kring dödsolyckan som skedde på E45 mellan Sunne och Torsby den 12 september. Utredningen har slagit fast att den av bilarna som färdades i södergående rikting med två personer var den som orsakade olyckan. Bilen ska ha tappat kontakten med vägbanan, på vilken det fanns vatten.

Fordonet framfördes i betydligt högre hastighet än det mötande fordonet. Därutöver ska bilen ha haft fel typ av däck för väglaget, och föraren haft 0,48 promille alkohol i blodet.

– Det skedde på en sträcka där 90 kilometer i timmen gäller, så det vill inte säga lite att det vållande fordonet framfördes i mycket högre hastighet, säger Lars Hedelin.

Inte väglaget som orsakat olyckan

Bilen hade dubbfria vinterdäck och fick vattenplaning. Den typen av gummi som finns på sådana däck lämpade sig inte för underlaget, som hade vattenfyllda spår.

 – Jag vill dock poängtera att väglaget inte är vad som orsakat olyckan, säger Lars Hedelin.

Olyckan har utretts som en brottsutredning där rubriceringen varit vållande till annans död. Men då samtliga inblandade omkom i olyckan finns nu ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.