Kaffekoppar, hattar och fotografier på tanterna på boendet var några av de saker som ställdes ut i Arvika på onsdagen. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Utställningen som hyllar Tanten

Publicerad

En annorlunda syn mötte de boende på äldreboendet Vågen i Arvika på onsdagen. Där det annars brukar finnas cafémöbler att sitta vid fanns i stället en utställning som hyllar ”Tanten”, eller som arrangören Ida Nilsson uttrycker det:
– Superkvinnorna som arbetade, skapade trygghet och skötte familjen och hemmet med bravur!

I taket hänger trasmattor, broderade örngott och strumbyxor av nylon. På väggarna trängs gamla bonader med olika budskap, vackra vintagehattar och klänningar och mitt i rummet står två vikskärmar med svartvita fotografier på några av alla de ”tanter” som bor på Vågen i Arvika.

Barbro, född 1921, var en av fotomodellerna på utställningen som hyllade ”Tanten”. Foto: SVT

– Jag hittar på olika aktiviteter för de äldre och den här gången kände jag att det är klart att vi ska hylla tanterna! De har fått stå mycket i skymundan och förtjänar att få lite uppskattning. Jag tänker på att de har alltid gjort allt åt alla och är alltid beredda att hjälpa till, och de har inte fått stå i centrum och det förtjänar de att få göra nu, förklarar Ida Nilsson.

Fotomodellsdebut på ålderns höst

En av de ”tanter” som fått stå modell för utställningens fotografidel är Elsie Kristensen. För henne var det första gången hon anlitades som fotomodell.

– Det känns lite omtumlande förstås, men roligt, skrattar hon.

Vad känner du när du kommer in här och ser bilderna på er?

– Jag tänkte att ser vi verkligen ut så? Jag är lite förundrad över att det där är jag. Man ser sig inte på det viset som man blir i en kamera, men det är fint!

Tanterna blommade upp

Under arbetet med utställningen, som bara är öppen under onsdagen, har Ida Nilsson stött på olika reaktioner från de äldre tanterna på boendet.

– Några har ju inte velat vara med, men de som ville det har verkligen blommat upp och sträckt på sig under fotograferingen. De passade perfekt för att bli fotade och för att få komma fram i det här, säger hon med ett leende.

Ida Nilsson, arrangör av utställningen, visar upp några av de vintageklänningar som visades upp. Foto: SVT

Elsie Kristensen är alltså en av de superkvinnor som utställningen hyllar.

– Det känns roligt! Det är ju i regel ungdomar som kommer fram så här, så det är riktigt bra. Vi sitter på mycket visdom, slår hon fast.

”Jag blir förundrad att det där är jag”, sade Elsie Kristensen när hon fick se bilderna på sig själv. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer