Landstinget i Värmland kommer att avsluta vaccinationen mot influensa. Foto: TT/SVT

Vaccination mot influensa avslutas

Publicerad

Smittspridningen av influensa har ökat i Värmland. Därför menar landstinget att det inte finns någon anledning att fortsätta med vaccinationerna och på fredag avslutas därför den kostnadsfria vaccinationen mot influensa.

Antalet influensafall varierar från år till år, och till en början var antalet fall ganska få i Värmland, men den senaste veckan har många insjuknat. När det blivit en ökad spridning av influensafall inom länet brukar vaccinationen avbrytas.

– Det tar 10-14 dagar efter vaccinationen innan immunförsvaret reagerat och ger ett skydd, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén i ett pressmeddelande.

Med en så stor smittspridning som det är nu så finns det därför ingen anledning att fortsätta med vaccinationen och landstinget avslutar erbjudandet om kostnadsfri influensavaccination fredagen den 29 januari.

Den som tillhör någon av riskgrupperna rekommenderas ändå att vaccinera sig innan dess. Till riskgrupper räknas personer över 65 år, gravida kvinnor samt personer med kroniska sjukdomar. Personer som tillhör någon av riskgrupperna ska ta kontakt med sin vårdcentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer