Varför attackerar hundar människor? Foto: TT

Vad tror du: Varför attackerar hunden?

Publicerad

Tusentals människor uppsöker vård varje år efter att ha blivit attackerade av en hund. Varför tror du att hunden attackerar? Skriv till oss i SVT:s chatt!

SVT rapporterade · Vad tror du: Varför attackerar hunden?

11.08
Det beror på hundägaren som inte har uppfostrat hunden rätt, med rätt uppfostran kan den bli hur mysig som helst. Det skulle finnas hundägasbevis som man måste ta innan man får köpa hund, likt ett körkort för att få äga en hund.
11.17
Hundägaren uppfostrar inte hunden är rädd för den eller litar inte på sin hund. Det är många som inte ska ha hund. Hundar är inga bäbisar som många ägare verkar tro. Det är ett djur som måste tränas hela tiden.
11.21
Det finns många skäl till varför en hund attackerar. Man brukar tala om att en rädd hund är en farlig hund. Därför är det jätteviktigt att man som ägare ger hunden trygghet och självförtroende. Att man haft hund länge behöver tyvärr inte innebära att man är lämplig att ha och uppfostra en hund. Det finns alltför många idag som aldrig skulle haft hund. Hunden är ingen leksak eller accessoar! Inte heller ett "gosedjur" som bara är till för att trösta sig med en stund. Den är ett djur med behov och integritet som, om vi tar den i vår vård, behöver tillgodoses. Med hundägande följer ansvar! Med rätt hantering får vi en värdefull vän och en lång och mycket givande relation att vara glad och tacksam över.
11.33
Enl. en undersökning är vissa hundraser överrepresenterade bland dem som attackerar människor. Se’n finns det också folk som är elaka mot sina djur o på så sätt är hunden stressad o alltid i försvarsställning. Men man kan alltså inte alltid skylla på hundägaren.
12.48
Otrygga hundar som kanska också far illa, är de som attackerar. Viktigt i sammanhanget är ju såklart uppfostran och hemmiljö. Jag har aldrig blivit hundbiten utan får alltid bra kontakt med alla djur. Jag är noga att hälsa och prata med hunden och läser då av hundens känsloläge. Lite som med människor alltså. Inget djur vill bli provocerat eller aggressivt bemött. När djuret känner sig tryggt så varken biter eller hugger det, det är min erfarenhet.
15.22
Den eller de, som skaffar hund måste gå på hundskola för att lära sig att förstå hunden och hur man ska umgås tillsammans, låt dem göra ett prov hos en uttbildat hundskötare, då blir det inga hundattacker, och en människa som är rädd ska inte gå i närheten av en hund och man måste lära barn att inte klappa främmande hundar,
20.49
Jag har under årens lopp sett många lösspringande hundar där flera gått till attack mot mig eller närstående. Felet måste helt ligga hos hundägaren eftersom han/hon inte har hunden kopplad. Hundägare tror att deras hund gör någonting. Sen finns det människor som är hundrädda och reagerar fel ur hundägarens synvinkel. Faktum är att hundägare har ett strikt ansvar för sin hund. Alla som äger en hund har inte den utbildning, omdöme och kunskap som krävs. Fast det gäller ju för bilägare också... Till sist så finns det precis som bland oss människor exemplar som inte är mentalt stabila. En sådan hund i händerna på en sådan husse - då händer det olyckor. Vargskadorna på människa är en loppspott i havet jämfört med vad hundarna står för!
20.50
Bristande kunskap hos hundägare hur man hanterar, fostrar, tar hand om en hund. Alla har inte koppel fast de inte kan få hunden att lyda. Många tror att andra vill bli påhoppade, vill kela med deras hund. Helt fel.
21.54
Löst springande hundar är vardag i motionsspåren runt Karlstad. Kommer det fram en hund mot mig så kommer jag vara beredd att kicka hårt.

Jag gillar hundar och är inte rädd. Men jag vill inte hälsa på era djur när jag är ute och springer. Jag brukar säga till men möts oftast av tomma blickar.
21.54
Många har inte sina hundar kopplade vilket är en av anledningar tror jag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer