Foto: SVT

Risk för nya ras på riksväg 62

Uppdaterad
Publicerad

Den rasdrabbade sträckan av riksväg 62 är fortsatt stängd för trafik. Orsaken är att det regn som dragit in över Nordvärmland ökar risken för nya ras. 

Det var under lördagen som höga vattenflöden utlöste ett jordskred i Ennarbol, söder om Stöllet. Stora mängder rasmassor i kombination med rinnande vatten blockerade vägen och gjorde den ofarbar. 

– Vi fick rapporter på lördag morgon och var där med grävmaskin och började rensa.  Men när vi såg att det inte slutade rasa, då backade vi undan och stängde vägen, berättar Tobias Martinsson, arbetsledare på Skanska som ansvarar för vägunderhållet i området.

Risk för nya ras

Beslutet att stänga vägen för trafik togs vid lunchtid på lördagen. Sedan dess har vägen varit avstängd med följd att bussturer fått ställas in och privattrafik ledas om.

– Det är ganska mycket rasmassor som kommit ner, vi måste få bort det. Sedan vill vi se att det ser stabilt ut. Annars vågar vi inte släppa på trafiken, säger Tobias Martinsson.

Vägen avstängd mellan Åstrand och Stöllet.

Enligt de första beskeden från Trafikverket skulle vägen ha öppnats för trafik igen vid 16-tiden på måndagen. Men tidpunkten för när vägen kan öppnas har skjutits fram till tisdag eftermiddag på grund av risk för nya ras.

– Ja, det är ju inte uteslutet eftersom det varit ett så stort ras. Då kan det, med hjälp av lite regn, få igång vattenflödet igen och då vet man inte vad som händer, säger Tobias Martinsson.

Vilka skador har själva vägen fått av raset?

– Vi får se. Vi håller ju på och tar bort sandmassorna nu, men jag tror inte att vägkroppen är skadad, säger Tobias Martinsson.

Personbilar leds under tiden om via väg 957 och tyngre trafik kör via E16/E45 via Vägsjöfors-Torsby och väg 239 till Ekshärad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.