Vägde 38 kilo – tränade två gånger om dagen

Uppdaterad
Publicerad

Det brukar börja med ett stort mat– och träningsintresse, som sedan snabbt går över styr. Nu varnar experterna för att ortorexi ökar i samhället. Julia Olsson, 22, från Torsby vägde bara 38 kilo när hon insåg att hon behövde hjälp.

Julia Olsson från Torsby förstod inte att hon var sjuk, att det hon höll på med var allt annat än hälsosamt.

– Det kunde börja med att jag tog en morgonpromenad. Direkt efter skolan gick jag till gymmet, sedan hem en liten stund och sedan gick jag ut och sprang. Det satt ju helt i hjärnan, jag tvingade mig själv så hårt att jag orkade, säger Julia Olsson, före detta ortorektiker.

Träning blir besatthet

Ortorexi är en ätstörning som innebär att man är besatt av nyttig mat och träning. Yvonne Lin är hälsovetare och har jobbat med ortorexi i 15 år.

– När man inte kan äta någonting som man tror är onyttigt utan att få dåligt samvete, då har det gått för långt. När man inte kan hoppa över ett träningspass utan att få dåligt samvete, då har det gått för långt, säger Yvonne Lin, ortorexiexpert.

Julen 2010 insåg Julia att hon behövde hjälp. Då hade hon tvingat sin redan smala kropp ner tolv kilo. När hon kom till Centralsjukhusets ätstörningsenhet vägde hon bara 38 kilo.

– Jag tränade två pass om dagen på 38 kilo, säger hon.

Vill hjälpa andra

Enligt ätstörningsenheten på Centralsjukhuset upptäcks en handfull ortorexifall i Värmland varje år. Man vet inte, men tror att den här typen av ätstörning ökar. Julia fick hjälp, mår bra i dag och läser nu tränarprogrammet på Örebro universitet.

– Det har hjälpt mig otroligt mycket. Det jag helst vill i dag är att hjälpa folk som hamnar i problem vad gäller kost och träning. Jag känner att jag har en del erfarenhet och tror att jag skulle kunna hälpa ganska många för att jag förstår hur de tänker, säger Julia Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ortorexi

Mer i ämnet