Foto: TT/Montage

Våld och hot – många politiker utsatta

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av länets ledande politiker utsattes under förra året för hot eller våld kopplat till sitt politiska uppdrag. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande Centrum i Värmland.

Hot, trakasserier, våld och skadegörelse. Något som 31,5 procent av länets ledande politiker har varit med om under förra året, visar rapporten. Något som har lett till att fler politiker uppger att de undvikit att engagera sig eller uttala sig i en viss fråga.

Vit makt-miljön fortsatt aktiv

Gällande våldsbejakande extremism så är, enligt rapporten, vit makt-miljön fortsatt aktiv i länet med Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som den tongivande organisationen. Mellan åren 2016–2017 har, enligt Brottsförebyggande Centrum, NMR ökat antalet aktiviteter i länet från 142–170 aktiviteter – merparten utgörs av propagandaspridning.

Värmland har däremot varit relativt förskonade när det gäller aktioner från den autonoma miljön på yttersta vänsterkanten.

Fler hatbrott anmälda

Hatbrottsanmälningarna har minskat med åtta procent i landet medan Region Bergslagen, där Värmland ingår, sticker ut genom att anmälningarna har ökat med nästan 22 procent. Mörkertalet för hatbrott tros vara stort så därför behöver inte fler anmälningar per automatik betyda att problemet har ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.