Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla politiker säger bara samma sak”, tycker Sivan Amain som är en av de 37 procent röstberättigade i hans valdistrikt som inte röstade. Foto: TT/SVT

Valdeltagandet sjönk mest i områden med redan låga siffror

Publicerad
Val 2022Valresultat

I områden med lågt valdeltagande sedan tidigare har valdeltagandet sjunkit ännu mer än i områden där deltagandet sedan tidigare är högre. Det visar SVT Nyheter Värmlands sammanställning.

– Alla politiker säger samma grej, säger Sivan Amain om varför han inte röstade.

Hör mer om hur han och hans kompisar – som röstade – tänker om valet i klippet ovan.

Valdeltagandet sjönk i årets val över hela Sverige. En närmare titt på Värmland visar att andelen som röstar i de 25 valdistrikt som hade lägst valdeltagande i kommunvalet 2018 har sjunkit mer än i de 25 områden som tidigare haft högst andel röstande i kommunvalet.

I valdistriktet Kronoparken centrum i Karlstad har valdeltagandet sjunkit från 74 till 63 procent. I Kronoparken söder, som i kommunvalet 2018 hade det sjunde lägsta valdeltagandet i Värmland, har det gått från 70 till 59 procent.

På Lorensberg i Karlstad, som hade Värmlands högsta valdeltagande 2018, har det bara sjunkit med fyra procentenheter, från 95 till 91 procent. Störst förändring bland toppdistrikten vad gäller deltagande syns på Stockfallet, där 8 procentenheter färre röstade i årets kommunval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet