Hör mer om hur mildvädret påverkat Valfjällets ekonomi i klippet. Foto: SVT

Valfjället på väg mot miljonförlust

Publicerad

Kommunägda Valfjället Skicenter AB i Eda är på väg mot miljonförlust.
– Det är kämpigt, det är ingen hemlighet. Jag ser att vi tappat en, kanske en och en halv miljon jämfört med fjolårets säsong, säger Bertil Börjeson (HEL), ordförande i Valfjället Skicenter AB.

Det preliminär siffrorna för bokslutet 2019 visar på ett minusresultat för Valfjället på en miljon kronor och för 2020 måste budgeten nu revideras.

– Det blir ett dåligt år 2020, så pass kan jag räkna, säger Bertil Börjeson.

Bara två backar öppna

Det är den dåliga vintern som är orsaken till miljonunderskottet, enligt Bertil Börjeson. Backen har bara delvis varit öppen i vinter och nu under sportlovet är två backar öppna.

– Situationen är inte den bästa, det har varit en hård vinter. Ingen bra start och det har inte fortsatt bra i år heller, säger han.

Kommunägda Valfjället har redovisat minusresultat i flera år. Budgeten för 2019 och 2020 var ett nollresultat. Men det kommer inte att kunna uppnås.

”Måste få kosta”

Johanna Söderberg (C), som är kommunalråd i Eda, säger att hon trots allt tror på anläggningen.

– Friluftsverksamhet och fritidsverksamhet måste få kosta. Jag tror inte att vi kan ha någon friluftsanläggning som bär sig, säger Johanna Söderberg.

Så vad tror du om framtiden?

– Jag tror nog att Valfjället har en framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer