Hur mycket vatten som ska få tappas från Vänern ska den nya delegationen diskutera. Foto: SVT

Ny delegation ska se över Vänerns tappningsstrategi

Publicerad

Länsledningarna från Värmland och Västra Götaland har, tillsammans med representanter från styrelsen för Vänersamarbetet, beslutat att en Vänerdelegation ska bildas.
– Det är väldigt positivt för hela Vänerregionens framtid att vi har kunnat enas om nästa steg och ta ett gemensamt ansvar för att hitta en hållbar lösning, säger Bjarne Olsson, ordförande för Vänersamarbetet i ett pressmeddelande.

Delegationen ska samordna aktörer kring Vänern och Göta älv för att få till stånd en säker och naturanpassad tappningsstrategi för Vänern. Den ska också bidra till kunskap om och samordning av planerade och kommande projekt i Vänern, Göta älv och Göteborg.

– Bildandet av Vänerdelegationen i samarbete med Länsstyrelsen i Värmland, berörda kommuner och aktörer blir ett angeläget och nödvändigt steg för att lösa upp situationen med nivåregleringen i Vänern och inte minst flödesregleringen i Göta älv, säger landshövding i Västra Götaland, Anders Danielsson.

Vänerdelegationens första uppgift blir att genomföra en genomlysning av vattendomen för Vänern. Denna ska utreda hur en säker och naturanpassad tappningsstrategi för Vänern kan utformas så att den tar hänsyn till alla natur- och samhällsintressen, baserat på tidigare kunskapsunderlag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer