Foto: SVT

Larm om bristande kunskap om trakasserier på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivarna i Värmland har alldeles för dålig kunskap om vad som gäller när personal blir utsatt för trakasserier.
– Vi vill se en ökad medvetenhet utifrån de krav som lagen ställer, säger Beatrice Högå, verksamhetschef på Brottsförebyggande centrum i Värmland.

Idag öppnade utställningen i gamla Via Appia i Karlstad om en vanlig dag på jobbet: om kommentarerna, om känslan av att vara utfryst och om vilka skyldigheter som arbetsgivaren faktiskt har.

Stort problem

Enligt Beatrice Högå är trakasserier på jobbet ett stort problem – riktigt hur stort det är i Värmland vet ingen eftersom någon sådan kartläggning inte gjorts.

– Det skulle vara bra att veta lite mer hur utspritt problemet är just i Värmland, men här är det viktigt att varje arbetsgivare tittar på sin egen verksamhet för att se hur stort problemet är och vad man kan göra för att förebygga diskriminering och trakasserier.

Foto: SVT

Var tionde person

På riksnivå finns uppgifter om att var tionde person varit utsatta för sexuella trakasserier.

– Det är antingen av chefer, kollegor eller av andra man möter i sitt arbetsliv så det är ett inte obetydligt problem, säger Beatrice Högå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer