Det här ska du tänka på när du lämnar in ett vapen. Foto: SVT

Vapenamnestin ger resultat

Publicerad

12 hagelgevär, tre revolvrar och tre slaktmasker, det är några av vapnen som lämnats in till polisen i Värmland de senaste veckorna, sedan vapenamestin drog igång.
– Vi ser att de flesta lämnar in rena jaktvapen, säger Jessica Ölvestad, rättschef i region Bergslagen och ansvarig för vapenamnestin i regionen.

Det råder just nu vapenamnesti i hela landet. Mellan den 1 februari och 30 april får den som utan tillstånd har har vapen eller ammunition hemma lämna in det till polisen utan att straffas för olaga innehav.

Däremot tar man inte emot sprängmedel eller andra explosiva ämnen.

35 vapen än så länge

Hittills har vapenamnestin resulterat i 35 inlämnade vapen hos polisen i Värmland. I hela region Bergslagen (med Dalarna och Örebro län) rör det sig om 83 vapen.

Det handlar i första han om jaktvapen, men polisen har också fått in revolvrar, pistoler, elchockvapen, laserpekare och slaktmasker. 

Många väntar till slutet av amnestin

Det återstår nu ytterligare drygt två månader av amnestin och Jessica Ölvestad tror inte att det här är allt som finns i de värmländska hemmen. Tvärt om räknar man med att det kommer in ännu fler vapen under våren.

– De flesta lämnar in sina vapen i slutet på amnestin, säger Jessica Ölvestad.

Inlämnade vapen i Värmland

Visa

Vapenslag – Antal

Revolver – 3

Pistol – 3

Hagelgevär – 12

Kulgevär – 11

Instickspipa – 1

Luftpistol – 1

Luftgevär – 1

Slaktmask – 3

SUMMA: 35

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer