Foto: TT

Var fjärde utrikesfödd arbetslös

Publicerad

Arbetslösheten bland inrikesfödda i länet minskar. Samtidigt är arbetslösheten bland personer födda utanför Sverige högre i Värmland än på riksnivå.

– Utrikes födda personer utgör en stor resurs för den värmländska kompetensförsörjningen i framtiden, säger Fredrik Mörtberg på Arbetsförmedlingen.

I januari månad var arbetslösheten bland utrikes födda 23,9 procent, motsvarande 4 128 personer, av den registerbaserade arbetskraften. Motsvarande siffra på riksnivå var 19 procent, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Samtidigt har arbetslösheten bland utlandsfödda sjunkit i länet mer än på riksplanet.

Stor resurs

– Det är väldigt positivt att arbetslösheten bland utrikes födda minskar. Värmlands län har ett stort behov av arbetskraft inom flera branscher under många år framöver. Utrikes födda personer utgör en stor resurs för den värmländska kompetensförsörjningen i framtiden.

Arbetslösheten bland inrikes födda är på låga nivåer och den inrikes födda befolkningen i yrkesaktiv ålder har minskat under flera år, vilket tydliggör behovet av utrikes födda som kan arbeta i länet, säger Fredrik Mörtberg, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

När det gäller inrikes födda så minskade arbetslösheten i länet tydligt i januari jämfört med för ett år sedan.

Kort om arbetsmarknaden i Värmlands län, januari 2019

(Inom parentes anges motsvarande siffror för Värmland 2018)

  • 6,8 procent var inskrivna som arbetslösa i andel av den registerbaserade arbetskraften.(7,7). Sammanlagt 8 853 personer (10 095).
  • 9,3 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (11,4).* Sammanlagt 1 331 personer (1 692).
  • 4 882 personer var öppet arbetslösa (5 601).
  • 3 971 personer deltog i program med aktivitetsstöd (4 494).
  • 837 personer anmälde sig som öppet arbetslösa (899).
  • 1 067 personer fick arbete (1 302).
  • 67 personer varslades om uppsägning (83).

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.