Den här skabbangripna vargen sköts under fjolårets vargjakt i Värmland. Foto: Länsstyrelsen i Värmland

Var tionde varg skabbangripen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vargstammen drabbas allt oftare av skabbangrepp. Det visar undersökningar från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
– Ungefär 12 procent har eller har haft skabb, säger Erik Ågren, viltpatolog och biträdande statsveterinär på SVA.

Fler vargar än tidigare angrips av skabb visar undersökningen från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det rapporterar P4 Värmland.

– Vi ser en svag ökning med fler vargar de senaste tre åren, säger Erik Ågren, viltpatolog och biträdande statsveterinär på SVA.

Under de senaste sju åren har SVA tagit prover på cirka 300 inlämnade vargar. Enligt undersökningen drabbas inte alla smittade djur lika hårt.

– Ser vi på resultatet på blodundersökningarna som vi har gjort så är det långt ifrån alla som har haft tecken på skabb, som hud- eller pälsförändringar. Vissa individer verkar klara av infektionen och den läker av sig själv. Det verkar vara väldigt individuellt.

Skabbsmittade vargar som inte klarar av smittan lika bra blir utmärglade, har svårt att jaga och röra sig och får då svårt att överleva.

Vargarna som SVA har undersökt har lämnats in efter att de skjutits under jakt eller hittats döda. De är inte representativa för hela vargstammen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer