Både piloten och passageraren dog när planet kraschade. Foto: SVT

Var troligtvis ett ultralätt plan

Uppdaterad
Publicerad

Det flygplan som kraschade i Stora Skärmnäs i Arvika i lördags var troligtvis ett så kallat ultralätt plan. – Vi har fått en anmälan om händelsen och vår tjänsteman i beredskap har undersökt ärendet. Som jag förstår det är det ett ultralätt flygplan, säger Helene Magnusson på Statens haverikommission. Det innebär att haverikommission kanske inte kommer utreda vad som orsakade olyckan.

Ett ultralätt plan väger mindre och undgår därmed vissa delar av regelverket som gäller för tyngre plan. I de flesta fall är det Kungliga svenska aeorklubben, KSAK, en paraplyorganisation för landets motorflygklubbar, som utreder olyckor med sådana plan.

Nu ska haverikommissionen utreda vem som ska utreda.

– För att vi ska utreda ultralätt flygplan måste det finnas särskilda orsaker, som systematiska brister ur säkerhetssynpunkt, till exempel, säger Helene Magnusson.

”Ser att det händer”

Hittills i år har 36 händelser och olyckor med ultralätta plan rapporterats in till haverikommissionen. Av dessa var två dödsolyckor.

– Vi ser ju att det händer och på senare tid har vi haft åtminstone tre allvarliga olyckor med den här typen av flygplan, säger Helene Magnusson.

”Helt andra resurser”

KSAK:s generalsekreterare, Lars-Christer Andersson, hoppas att utredningen landar på haverikommissionens bord.

– De har helt andra resurser, säger han.

Beslutet om vem som ska utreda olyckan väntas inom de närmsta dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.